Svartrussen utelates

INVITERES IKKE: Silje Brenengen er svartruss i år, og Christian Hval var svartruss for noen år tilbake.

INVITERES IKKE: Silje Brenengen er svartruss i år, og Christian Hval var svartruss for noen år tilbake. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Når rød- og blårussen i Hønefoss feirer endt skolegang, gjør de det uten å invitere svartrussen.

DEL

Så du noen svarte bukser under fellesnumrene i russerevyen "Siste Skrik"? Kan du huske noen svartruss bli døpt av Marie Risan på torget? Trolig ikke. Svartrussen inviteres nemlig ikke på russearrangementene i Hønefoss.

Ikke invitert

- Jeg skulle gjerne blitt døpt. Jeg er jo russ jeg også, sier svartruss Silje Brenengen. Hun går interiør og utstillingsdesign på Hønefoss videregående, og fikk ikke tilbud om å bli døpt under russedåpen forrige uke.

LES OGSÅ: - Svartrussen må ta initiativ selv

- Svartrussen får heller ikke tilbud om å være med på russerevyen, og jeg tror ikke vi blir bedt på russekroene heller. Jeg vet også at mange andre svartruss i Hønefoss er misfornøyde med situasjonen, sier 18-åringen til Ringerikes Blad.

Samme gamle leksa

Christian Hval var svartruss i Hønefoss noen år tilbake, og kan bekrefte at situasjonen var akkurat den samme da som nå.

- Det var sånn at svartrussen ikke ble bedt med på noe da jeg var russ, heller. Det var mye av det samme da, sier han.

Velger bort russetiden

På Risesletta, som er en filial av Hønefoss videregående skole, går mange av dem som kunne utgjort årets svartruss i Hønefoss. Likevel er det bare noen få som velger å være russ. Mange lar nemlig være, siden de uansett ikke får noe tilbud.

- Det er mange som velger å ikke være russ. Vi ser ikke noe poeng i å være russ når vi ikke får være med på noe, sier Norlind Doka. Han går på byggteknikk, og er en av dem som velger å droppe tilværelsen som svartruss.

Negative holdninger

Av guttene i klassen 2BYA på Risesletta, er det bare én elev som har valgt å være russ. Guttene opplever en del negative holdninger til svartrussen.

- Mange mener at svartrussen ikke er ordentlig russ, siden vi ikke har gått tre år på videre utdanning. Men vi er jo også ferdig på skolen, akkurat som de andre, sier avgangselevene.

Hadeland

Guttene trekker også fram situasjonen for russen på Hadeland, hvor svartrussen i mye større grad er inkludert i fellesskapet.

- Det er noe helt annet på Hadeland. Der har de en egen president for svartrussen, sier Mattis Olimb Karlsen.

Russepresident ved Hønefoss videregående skole, Oda Gomnes mener at svartrussen må ta initiativ selv om de skal få ta del i feiringen.

På Hadeland videregående skole avdeling Gran går det nesten bare svartruss. Avdelingen på Gran har sin egen russepresident, som samarbeider med den øvrige russen om feiringen.

Bedring de siste årene

- Også på Hadeland har det tidligere vært sånn at svartrussen har blitt utelatt. Men de siste årene har det blitt bedre, og i år er svartrussen med på så godt som all feiringen sammen med rød- og blårussen, sier russepresident på avdeling Gran, Vegard Skau Tjønnås. Han er selv svartruss.

Tjønnås mener russefeiringen blir veldig kjedelig for svartrussen når de ikke bli inkludert i fellesskapet.

- Det blir veldig lite feiring når man ikke får være med på arrangementene. Så i år har vi gjort alt for å sørge for at svartrussen har blitt inkludert, og det har vi lyktes med, sier han.

Artikkeltags