Gå til sidens hovedinnhold

Svanen «Havnesjefen» er avlivet

Artikkelen er over 3 år gammel

Svanen «Havnesjefen» i Os ble avlivet natt til torsdag. Den gikk senest onsdag til angrep.

– Svanen ble avlivet onsdag kveld, sier fungerende ordfører Laila Reiertsen i Os til NTB.

Avlivningen ble gjennomført etter at knoppsvanen angrep en 16 år gammel jente onsdag ettermiddag. Svanen skal ha hakket etter jenta og gikk løs på både henne og båten hun satt i. Da svanen kom seg oppi båten, fikk jenta panikk, hoppet ut i vannet og svømte til land, skriver avisa Midtsiden.

Det er bare to dager siden Modum-ordfører Ståle Versland gikk ut og sa at svanen kunne få amnesti i Tyrifjorden.

– Svanen ble avlivet natt til torsdag. Det var viktig for oss å ikke vente til morgenen for å unngå oppstyr. Slik unngikk vi at noen så det, eller at dyret ble stresset, sier Øystein Svalheim, leder for Bjørnefjorden landbrukskontor.

Svanen har over lang tid skapt trøbbel i havnebassenget i Os. Etter at den i slutten av juni dro en barnehagejente under vann, hadde mange fått nok, og kommunen bestemte at den skulle avlives.

Den tverrkommunale etaten Bjørnefjorden landbrukskontor fattet vedtaket om å avlive svanen 23. juli. Etter at rundt femti dyrevernere demonstrerte ble fellingen utsatt i fjorten dager. Vedtaket om avliving skulle gjennomføres innen 19. august. Svanen ble avlivet en halv måned før fristen.

Os-ordfører Marie Bruarøy (H) har mottatt titalls hatske meldinger og drapstrusler fra dyrevernere etter at vedtaket ble kjent, skriver NRK. Varaordfører Reiertsen forteller at også hun har mottatt stygge meldinger.

– Jeg har ikke fått direkte trusler, men det jeg har vært utsatt for har vært på kanten til trakassering. Samtidig skjønner vi at det vil kommer reaksjoner. Folk klarer ikke å styre følelsesregisteret sitt og det må vi tåle, sier Reiertsen, og legger til at innbyggernes sikkerhet er det viktigste.

Kommentarer til denne saken