Stortingsrepresentanten fødte en datter som døde 15 måneder gammel. Nå krever hun svar fra statsministeren om de varslede endringene i abortloven, skriver Nettavisen.

«For noen år tilbake fødte jeg en datter. Hun var alvorlig syk og døde 15 måneder gammel». Slik innleder stortingsrepresentant Marianne Marthinsen (Ap) sitt brev til Stortingets president der hun varsler skriftlig spørsmål til statsministeren.

Marthinsen er opprinnelig fra Sløvika i Jevnaker, men er innvalgt fra Oslo.

LES OGSÅ: Magnussen ønsker Marthinsen tilbake til prestisjeverv på Stortinget

Forteller om datterens sykdom

Marthinsen forteller om en datter med en sykdom som muligens var genetisk betinget. Gjentakelsesrisikoen er ukjent, opplyser hun.

Spørsmålet stortingsrepresentanten vil stille til Erna Solberg er følgende:

«Dersom jeg blir gravid igjen og det viser seg at fosteret har samme tilstand, mener statsministeren at jeg selv skal få avgjøre om svangerskapet skal gjennomføres?».

Videre vil Marthinsen be om en avklaring rundt begrepet «levedyktig».

«Hva mener statsministeren med begrepet «levedyktig»? Hvor lenge mener hun at barnet må antas å leve for at det skal regnes som levedyktig?», lyder spørsmål nummer to.

LES OGSÅ: Marthinsen advarte Ap-ledelsen mot valgløfte om skatteøkning

Har en uke på å svare

Det er Marianne Marthinsen selv som forteller om brevet på sin Facebook-side. Marthinsens partifelle og Ap-nestleder Hadia Tajik har også delt brevet på Twitter.

– Statsministeren har en uke på seg til å svare, skriver Tadjik.

Erna Solberg har fått kritikk etter utspillet om at hun er villig til å forhandle med KrF om endringer i abortloven. Utspillet kom mens KrF sto midt i dragkampen mellom fløyene om partiets vei videre.

Det er særlig paragraf 2c i abortloven som KrF-medlemmer håper å få endret gjennom regjeringsforhandlinger. Den omtales av motstanderne som «sorteringsparagrafen» eller «Downs-paragrafen».

Høyres forslag er å bytte ut denne paragrafen, som åpner for abort etter 12. svangerskapsuke ved alvorlig sykdom, med en formulering om at abort kan gis når barnet ikke er levedyktig.

LES OGSÅ: Marianne Marthinsen ble vraket til fordel for Giske – nå skal hun sitte i komite med sjefen