Aldri før har en stork overvintret i Norge. Men storken Sture er noe helt for seg selv:

Selv ikke 20 bitende kuldegrader fikk den ellers så varmekjære fuglen til å lette på vingene fra søppelplassen på Hamar.

Nå har storken tatt turen til Jevnaker.

Ikke hver dag

- Jeg drev og tømte søppel da jeg så storken komme svevende, forteller Runar Fossheim, som fikk et blinkskudd av den uhyre sjeldne fuglen med kameraet sitt ved 18.30-tiden i går.

- Jeg måtte se to ganger, sier Fossheim, som forteller at storken virket litt sky og tilbakeholden.

- Etter at jeg tok bildet, lette storken og satte seg på taket til kompostanlegget. Det er ikke hver dag du ser en stork her i distriktet, smiler Fossheim.

Sjeldent syn

I det hele tatt er det ikke hver dag man ser en stork i Norge. Storken Sture er av ornitologer betegnet som en sensasjon som har klart å overvintre i Norge. På søppelplassen Heggvin i Hamar har den i hele høst og vinter overlevd på restavfall sammen med kråker.

En (harry) tur til Sverige har storken Sture også klart å få unna på vingene, som har et spenn på 1,7 meter. Etter Sverige dro den en tur til Rena før den fløy videre til søppelfyllingen i Jevnaker.

Sjeldent syn

- Dette var ikke dårlig! sier ornitolog og kunstner Viggo Ree, som forteller at storken Sture ikke er den første storken som er observert på Ringerike.

- Vi har hatt stork på Ringerike to-tre ganger på '90-tallet, så dette er veldig sjeldent. Det gikk et skille i 1900, for etter da var det bare år om annet at vi fikk besøk av stork i Norge. Men fra '70-tallet har det vært årlige besøk av stork her i landet, sier Ree som forteller at han selv har sett stork i Norge:

- Den 30. april 1983 sto jeg og slo lens utenfor den lille hytta jeg hadde i Maridal og da satt det en stork på en hogstflate rett ved siden av.

Storker hekker over store deler av Europa, nordvest Afrika og Asia.