– For Ringerike folkehøyskole betyr statsbudsjettet et kutt på over en halv million kroner, forteller rektor Morten Eikenes.

Tirsdag reiser derfor hele skolen til Oslo og deltar i en stordemonstrasjon.

– Målet er å passere 5.000 deltakere totalt, opplyser Eikenes.

– Rammer usolidarisk

For de norske folkehøyskolene totalt betyr statsbudsjettet regjeringen la fram i går, et kutt på 45 millioner kroner.

I går sendte Folkehøgskolerådet ut en pressemelding hvor daglig leder Odd Arild Netland uttrykte sin skuffelse.

– Kuttet vil få store konsekvenser for enkeltskoler og elever, og rammer usolidarisk i en tid der folkehøyskolene har rekordmange elever, sier Netland.

– Alarmerende signalerDenne høsten startet det 7.700 ungdommer på norske folkehøyskoler – rekord for tredje år på rad.

– Sett i lys av frafallsproblematikken, både i den videregående skolen og i høyere utdanning generelt, er dagens signaler fra regjeringen svært alarmerende, sier Netland.Ifølge Folkehøgskolerådet foreslår regjeringen å kutte støtten med 25 millioner kroner og i tillegg skal studiestøtten kuttes med 11 millioner kroner. Fordi regjeringen heller ikke tar høyde for fortsatt elevvekst, mener Folkehøgskolerådet også at det mangler ytterligere ni millioner kroner.

– Dette er tredje gang på fire år Regjeringen Solberg foreslår å kutte i støtten til folkehøgskolene. I 2014 og 2015 ble forslagene nedstemt av et stort flertall på Stortinget, sier Netland i pressemeldingen.

Netland minner om at KrF, Venstre, SV og Sp lovte å jobbe for økte midler til folkehøyskolene i forkant av høstens valg.