Torsdag hadde Hønefoss trafikkstasjon kontroll av bilbelte i buss. De siste 2 årene har statens vegvesen hatt flere kontroller av bilbeltebruk i buss, men de har da gitt muntlig advarsel om at bilbelte er påbudt.

Nå er det imidlertid slutt på godpraten, som erstattet av et gebyr pålydende 1.500 kroner.

- Vi har i dag stoppet åtte busser på E16 for kontroll av beltebruk. Vi har stoppet busser som går fra Hønefoss til Oslo, turbusser og helseekspressen, sier John Helge Klaussen i Statens vegvesen.

Resultatet av torsdagens kontroll endte med gebyr til ni personer som ikke brukte bilbelte. Åtte av dem var passasjerer og én var sjafør, opplyser Klaussen.

I vinter kontrollerte Statens vegvesen totalt 16.300 busspassasjerer for beltebruk. Kontrollen viste at 3.600 passasjerer satt usikret. Vegvesenet tror mørketallene er store.

Fare for deg selv og andre

-Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen.

Kun én av to personer innrømmer at de bruker belte i bussen. På samme tid er hele 87 prosent klar over at det er påbudt å bruke belte i buss - når dette er montert.

Åtte mennesker ble drept i bussulykker i tidsrommet 2014 til 2015. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på, opplyser Vegvesenet i en pressemelding.

Ikke belter i alle busser

Det finnes flere ulike busstyper, og ikke alle har krav til belte. Busstyper uten krav til belte og med ståplasser, er ment for lavere hastigheter og med hyppige av- og påstigninger. Regelverket er likt i hele Europa. 

-At ikke alle busser har belte kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når du har det tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der de dessverre ikke var i bruk, sier Lutnæs.