Gå til sidens hovedinnhold

– Dette blir Ringerikes svar på Oslo innovation week

Artikkelen er over 4 år gammel

Ideer, design, koding og lek står i sentrum når Kartverket, Høgskolen i Sørøst-Norge og i alt 14 statlige etater inviterer til idékonkurranse, hackathon og kodesamling i Hønefoss i slutten av oktober.

– Har du en idé til en app, en nettside eller en tjeneste, er dette en utmerket anledning til å komme i gang. Dette er også en kjempemulighet for bedrifter eller offentlige virksomheter som har et behov og noe de trenger å utvikle, sier prosjektleder Sveinung Engeland i Kartverket.

Han presiserer samtidig at man ikke trenger å være et IT-geni for å delta, men at konkurransen retter seg like mye mot gründere og andre kreative folk i bedrifter og kommuner.

Nytt av året

Nå utfordrer arrangørene lokalt næringsliv, lokale gründere og andre kreative og innovative hoder fra regionen til å kaste seg på hacke-bølgen. Sammen med Innovasjonsløft Ringerike, en av arrangementets samarbeidspartnerne, settes det opp en premie på 5.000 kroner til beste lokale idé.

Det blir kåret flere vinnere, hovedpremien er for øvrig en innovasjonscamp på StartupLab i Oslo, pluss en pengepremie.

Blant dem som allerede har meldt at de kommer, er NRK-programleder Selda Ekiz, kjent fra Newton og Anno, Kahoot-gründer Johan Brand, investor og teknologikjendis Silvija Seres og kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Studentmiljøer er også svært involverte i arrangementene. Engeland trekker fram deltakere fra HSN, NTNU Gjøvik (linje for spillutvikling) og Forsvarets ingeniørhøgskole på Lillehammer (utdanner til Cyberforsvaret).

 

Innovasjonsuke

Den siste uka i oktober ligger altså an til å bli Ringerikes svar på Oslo innovation week: I tillegg til #hack4nos todagers hackathon/idékonkurranse 27. og 28. oktober, arrangeres det en egen kickoff-dag for studenter på HSN 26. oktober.

25. oktober inviteres det til Innovasjonsløftdag på Sundvolden hotel og 23. oktober holder Innovasjonsløft Ringerike og Sparebankstiftelsen Ringerike innovasjonskveld for frivillig lag og organisasjoner.

Les også

App fra Hønefoss til topps i Norden

Nye koplinger

Dette er tredje året på rad at #hack4no arrangeres på Hønefoss. Initiativtaker Kartverket og alle de andre etatene som er med, stiller gratis datasett og eksperter til disposisjon for deltakerne, som utfordres til å bruke dataene til å utvikle nye apper, tjenester eller andre digitale løsninger. Etter to dager med intens idéutvikling og jobbing presenteres løsningene og vinnerne kåres.

Engeland håper at konkurransen skal bringe fram nye ideer og nye måter å bruke åpne offentlige datasett på som kan gi mer verdiskaping.

– Kartverket har frigitt mye av kartdataene våre de siste årene. Det innebærer blant annet at adresser, stedsnavn og høydedata ligger åpent og tilgjengelig. Det vi ønsker er at kreative hoder skal sette sammen dataene på nye måter, gjerne sammen med data fra andre etater.

– Hvilke data kan det dreie seg om?

– Et eksempel er Meteorologisk institutt, som legger ut værvarsel. Romsenteret legger ut satellittbilder som blant annet kan brukes til å overvåke skip og isfjell, eller konfliktområder.

– Disse dataene er gullgruver, og kan åpne for nye muligheter, sier Engeland, og oppfordrer ringerikinger til å hive seg med på kodefesten.

– Dersom bedrifter eller kommunene ønsker å utvikle apper eller tjenester, er dette en fin start. Her møter man folk fra hele landet som jobber med utvikling.

De 14 etatene som er med, er: Artsdatabanken, Brønnøysundregistrene, Kulturrådet, Meteorologisk institutt, Riksantikvaren, Riksarkivet, Statistisk sentralbyrå, Norsk Romsenter, Oljedirektoratet, Difi, Statens vegvesen, NVE, Nav og Kartverket.

LES OGSÅ: Gir 100.000 kroner til innovasjon og barn som vil kode

Juniorhack

Parallelt arrangeres juniorhack, hvor barn og ungdom blant annet får lære å lage apper og kart og programmere roboter, spill og musikk. Dette tilbudet har vist seg så populært at alle plassene ble revet bort i løpet av få dager. En rekke lokale skoler er påmeldten egen kodedag for skoleklasser som innleder juniorhack.

Alle juniorene får den populære programmeringsenheten Micro:bit. I år blir det også dronebyggekurs for barna, og det lokale firmaet Daisy skal bygge opp landets kanskje største «makerspace» med masse spennende digitale duppeditter og roboter både for små og store.

Fakta

  • Innovasjonsdagene #hack4no arrangeres fredag 27. og lørdag 28. oktober 2017.
  • Arrangører er Kartverket og Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN), i tett samarbeid med en rekke andre offentlige etater og innovasjonsaktører.
  • Blant lokale samarbeidspartnere er Hønefoss Sparebank, Innovasjonsløft Ringeriksregionen, Pan Innovasjon, Daisy og Futuria.
  • Ordet «hackathon» er sammensatt av «;hacke» og «maraton». Å «hacke» betyr i denne sammenheng å programmere, bruke data og lage apper, tjenester og andre digitale løsninger. «Maraton» henspiller på at man over to hele dager jobber i ett for å bli ferdig med en løsning eller utvikle en idé.
  • Mer informasjon: www.hack4.no

 

I forbindelse med fjorårets Hackathon kunne man for første gang kjøre med en førerløs buss i Hønefoss. Les mer om opplevelsen her: Klar for avgang! Men hvor er føreren?

Les også

Denne bussen er det ingen som kjører

Dette skjer i ringeriksregionen

Scroll nedover for å se oversikt over hva som skjer i ringeriksregionen i dagene framover.

 

Kommentarer til denne saken