Bjørn Geirr Harsson vil gi bort en fjelltopp til Finland

Bjørn Geirr Harsson vil gi bort et helt fjell til Finland. Forslaget vekker internasjonal oppmerksomhet. (Arkivfoto)

Bjørn Geirr Harsson vil gi bort et helt fjell til Finland. Forslaget vekker internasjonal oppmerksomhet. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fjellet Haltis høyeste topp ligger 20 meter innenfor landegrensene til Norge. Nå vil Bjørn Geirr Harsson i Krokkleiva gi Finland fjellet i gave.

DEL

I forrige uke ble Facebook-gruppen «Halti som jubileumsgave» startet. Jubileet det refereres til er Finlands 100-årsjubileum 6. desember 2017.

Haltis høyeste topp er på 1.331 meter over havet. Den høyeste toppen på finsk side er imidlertid «bare» 1.325 meter over havet, ligger i en fjellside.

Finnenes høyeste punkt ligger i dag på fjellsiden av Halti, og ifølge Harsson vil det være tilstrekkelig for Norge å avstå fra rundt 100 kvadratmeter for at finnene skal få et nytt toppunkt.

Forslaget, med et detaljert kart, er oversendt til Utenriksdepartementet.

«Som deodet i Statens kartverk og som friluftsmann har jeg truffet flere finner som synes det har vært besynderlig at Finlands høyeste punkt «egentlig» ligger i Norge. Jeg er overbevist om at det finske folk ville sette meget stor pris på en slik gave fra Norge», skriver Harsson i skrivet til departementet.

Harsson jobbet innen geodesi i Statens kartverk, men 75-åringen er nå pensjonist. Lokalt er han også godt kjent som lokalpolitiker, redaktør av Heftet Ringerike og som leder av Hole historielag. Han er også ridder av første klasse i St. Olavs Orden.

Det var NRK Troms som først omtalte saken av medier. Fjellet Halti ligger på grensen mellom Nord-Troms og Finland.

– Ja, var ikke det en kreativ idé? Jeg fløy over der i 1972 og målte tyngdekraften langs grensen, og da stusset jeg på hvorfor i all verden de ikke hadde fått denne toppen her, sa Harsson til NRK før helgen.

Aksjonen har vakt stor interesse både innenlands, og ikke minst utenlandsk. Forslaget er selvfølgelig fanget opp av finske aviser, men også av blant annet engelske Independent.

Her er et knippe adresser til utenlandske medier som har skrevet om det originale forslaget.

Artikkeltags