Gå til sidens hovedinnhold

Silje leverte sitt beste internasjonale renn i OL-debuten

Artikkelen er over 3 år gammel

Silje Opseth leverte sitt beste internasjonale renn med 16.-plass under OL-rennet i Pyeongchang mandag. Lagvenninnen Maren Lundby tok gull.

18-åringen fra Hole lot seg rive med av gullvenninnen Maren Lundby.

– Jeg ble rørt og hadde faktisk ikke helt sett den komme, men jeg synes hun fortjener det så sykt mye, sier Silje Opseth til NTB.

– Hun har kjempet for dette i så mange år. Alt det hun har fått av erfaring. Hun har sikkert gått gjennom slike situasjoner gang på gang for å takle det mentalt. I dag var hun bunnsolid og hun viser at hun er best både teknisk, fysisk og mentalt, sier Opseth.

Selv landet Opseth på 89,5 meter i sitt førstehopp. Det holdt til foreløpig 18.-plass. I finalen strakte hun seg til 91,5 meter og hoppet seg dermed opp to plasser på resultatlisten.

Setter seg nye mål

– Når skal du bli olympisk mester?

– Nei, det var det da. Jeg har mange år på meg. Jeg håper å være oppe der til neste OL. Det er det jeg jobber med hver dag, så vi får se, sa holeværingen.

Opseth er bare 18 år, men leverte 16.-plass, sitt beste resultat i et internasjonalt renn, i OL-debuten.

Opseth kunne også røpe at Lundby var en smule nervøs før OL-rennet kom i gang. Hopprennene går veldig sent lokal tid i Pyeongchang, så det har vært en lang dag for de norske hoppjentene.

– Hun er bare helt rå. Hun sa hun var nervøs i garderoben, men hun viser at hun takler det også.

Nydelig følelse

Maren Lundby sikret altså gullet i kvinnenes OL-hopprenn i Pyeongchang. Den norske formhopperen tok gullet foran tyske Katharina Althaus.

– En helt nydelig følelse. Jeg følte meg sterk i dag, sa Lundby til TVNorge etter rennet.

Lundby er den 100. utøveren som har tatt OL-gull for Norge.

– Det var jo også en hyggelig overraskelse, sa gullvinneren smilende.

Lundby fikk stor ros fra trenerteamet.

– Maren er helt rå. Dette er en sinnssyk prestasjon, sa hoppsjef Clas Brede Bråthen.

– Kjempeimponerende. Det er vanskelig å sette ord på dette, det er så fortjent. Maren har jobbet knallhardt for dette i så mange år. Nå har hun endelig lyktes, la landslagssjef Christian Meyer til.

Statsministeren gratulerte

Også statsminister Erna Solberg var kjapt ut med en gratulasjon.

– Gratulerer, Maren Lundby. Gull når det gjelder, skrev Solberg på Twitter.

Japanske Sara Takanashi knep bronsemedaljen i rennet.

Lundby ledet foran Althaus og Takanashi etter første omgang. Den norske 23-åringen strakte seg til 105,5 meter i sitt første hopp, noe som holdt til en knapp ledelse foran Althaus.

I finaleomgangen landet Lundby på hele 110 meter, noe som holdt til 264,5 poeng totalt. Hun var 12 poeng foran sølvvinneren. Juryen gikk ned på farten før Althaus skulle hoppe, og ytterligere ned en avsats da Lundby skulle utfor.

Mental styrke

Hoppbakken i Pyeongchang er godt skjermet for vinden, noe som ga relativt stabile vindforhold i starten av mandagens renn. Mot slutten av 1. omgang ble det imidlertid tyngre forhold, noe som gjorde at hopperne måtte tåle mange pauser underveis. Trenden fortsatte inn i finaleomgangen, men det ble etter hvert litt bedre mot slutten av rennet.

Verdenscupleder Lundby taklet uansett pausene og forholdene bra. Til slutt kunne hun juble for karrierens første mesterskapsgull, noe som var spesielt imponerende etter det stygge fallet hun hadde på trening søndag.

– En stor norsk dag, dette. Fantastisk. Maren viste utrolig mental styrke, konstaterte Jørn Sundby og Kjetil Strandbråten i TVNorges kommentatorboks.

Kommentarer til denne saken