Nybakt småbarnsmor Lisbeth Hjermstad vil gjerne gå i butikk på søndager.

- Åpner Kuben på søndager, kommer jeg så absolutt til å handle her. Det er ikke så mye å gjøre på søndager, så det blir bra å kunne handle, sier 29-åringen, med sin sju uker gamle sønn Maximilian på armen.

Ingen av de mange kundene Ringerikes Blad snakket med på Kuben onsdag hadde noe imot å kunne shoppe på kjøpesenteret på en søndag.

- På søndager er mannen min hjemme, så da kan jeg dra på Kuben for å handle. Hvis jeg skal velge, vil jeg gjerne at senteret er åpent på søndager, sier småbarnsmor Hege Westlie.

Hun er sikker på at ringerikingene kommer til å benytte seg av et søndagsåpent Kuben.

- Men hva med de butikkansatte, som må jobbe på søndager?

- Sykepleiere må jo jobbe i helgene, så da kan vel de som jobber i butikk også jobbe i helgene.

Vil høre på kundene

Senterleder Anne Trine Høibakk vil høre på kundene sine om de vil ha søndagsåpent på Kuben eller ei.

- I spørreundersøkelser vi har gjennomført svarer kundene at det viktigste for dem er tilgjengelighet og tilgjengelighet handler om at butikken er åpen når kunden ønsker det.

Senterlederen er spent på om den kommende regjeringen av Høyre og Frp får med seg et annet parti, slik at ønsket om søndagsåpne butikker kan gjennomføres.

- Hvis det blir søndagsåpne butikker, må vi først finne ut av hva kundene og butikkjedene vil ha.

Sosial arena

Skandinavias største kjøpesenter en drøy halvtime unna Kuben har allerede varslet at de er innstilt på å åpne for søndagshandel så snart klarsignalet blir gitt fra den blåblå-regjeringen.

- Vi har muligheten til å holde søndagsstengt selv om Sandvika Storsenter åpner, men det spørs om vi da tør eller har råd til å si nei. Hvis det blir sånn at kundene drar til Sandvika for å handle på søndager, da må Kuben ha åpent på søndager. Til syvende og sist er det kundene som bestemmer, sier Høibakk.

Hun ser for seg at et fremtidig søndagsåpent Kuben kan bli et mål for ringerikingenes søndagstur.

- Utviklingen er at et kjøpesenter som vårt blir mer og mer sosialt, som aktiviteter og sosiale arenaer. Siden Kuben som kjøpesenter ligger midt i sentrum av en by og ikke utenfor, vil det bare være positivt om det blir innført søndagsåpne butikker.

Vil ha søndagsfri

I en fersk undersøkelse for organisasjonen Lederne svarte 7 av 10 butikkledere at de frykter at innføringen av søndagsåpne butikker vil ta fra dem fritid og at det i tillegg vil gå ut over butikkens inntjening.

Hele 84 prosent av butikksjefene svarte at søndagsåpne butikker vil medføre betydelig merarbeid for dem.

- De som jobber i butikkene får jo omtrent aldri fri hvis de omtrent skal være åpne døgnet rundt sju dager i uka. Jeg synes det er over alle støvelskaft, fordi én fridag uken må vi som jobber i butikk kunne få ha, sier Pia Granum Dalevold, som er butikksjef hos Chic Mote i gågaten i Hønefoss sentrum.

I likhet med et flertall av landets butikksjefer er også lite glad for innføringen av søndagsåpne butikker.

- Hvordan tror du småbutikkene i Hønefoss vil klare seg i konkurranse mot et søndagsåpent Kuben?

- Jeg vet ikke, men det kan bli et problem.

Hva synes du om søndagsåpne butikker? Stem og si din mening under artikkelen.