«Fremtiden i våre hender» advarer mot sprøytemidler i norske og belgiske bær og oppfordrer til å spise økologisk dyrkede produkter.

Det vises til rapporten fra Mattilsynet der det er funnet 11 ulike sprøytemidler i et parti belgiske bær, mens det i tre partier norske bær ble funnet seks ulike sprøytemidler. Hver for seg er ikke disse sprøytemidlene farlige i de dosene som ble funnet, ifølge Mattilsynet.

– Det er ikke farlig å spise norske jordbær. De fleste frukt- og grønnsaksorter sprøytes, med unntak av det som er økologisk dyrket, sier jordbærdyrker Trond Western på Røyse.

– Streng kontroll

– I Norge er nok bruken av sprøytemidler generelt mindre enn det er i utlandet, tror Western, som mener reglene og sperrefristene for kjemikaliebruk er godt tatt vare på i Norge.

– Det er streng kontroll med hvilke sprøytemidler og hvor mye som brukes på norske jordbær.

– Hadde det vært for mye bruk, ville ikke myndighetene godkjent dette. Man blir i alle fall ikke syk av å spise norske jordbær, sier produsenten.

Jordbær på mange måter

Jordbær kan spises på mange måter. Rett fra kurven, med sukker og fløte, eller som lekker dessert.

– Aller best er det med sukker og fløte, sier Siren Fossli Nielsen på Brasserie Fengselet, men vi lager selvfølgelig vår egen vri også, når vi skal ha jordbær på sommermenyen.

– Is er kjempegodt ved siden av jordbær, sier Siren, som foretrekker hjemmelaget is, basert på økologisk yoghurt fra Hemsedal, i en symfoni med jordbær-colis, kjeksaktige makadamnøtter, og selvfølgelig, søte, røde, norske, nydelige jordbær.