Redder jubileumsfesten: Speiderne bygger hengebru til Petersøya

Roverne Trond Anders Nordby og Andreas Røste i Førerpatruljen har påtatt seg arbeid med hengebrua.

Roverne Trond Anders Nordby og Andreas Røste i Førerpatruljen har påtatt seg arbeid med hengebrua. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Speidernes annonserte 100-års jubileet blir på Petersøya - til tross for høy vannstand i elva.

DEL

Førstkommende lørdag er det duket for stor feiring med Hønefoss Speidergruppe på Petersøya, og det fristes med aktiviteter for liten og stor, selvlaget speidertivoli og en masse artister på utescene.

Men de siste tids vannmasser har igjen delt området ved Petersøya i to, og mange har lurt på om helgearrangementet derfor måtte flyttes.

– Vi har tatt utfordringen og er godt i gang med å bygge en hengebru over til Petersøya, sier medieansvarlig for Hønefoss Speidergruppe, Lenny Moholdt.

Ingen enkel oppgave å komme seg over her, når vannstanden er så høy.

Ingen enkel oppgave å komme seg over her, når vannstanden er så høy. Foto:

Hun kan fortelle at hengebrua skal være ferdig i løpet kveldene denne uken, slik at folk kan komme seg tørrskodd over til festen. Men det kan også godt hende vannet har trukket seg tilbake innen da.

– Vi måtte jo over med en del utstyr og materialer, og prøvde først å komme over med traktor. Men det var for mye vann, sier rover Trond Anders Nordby. Sammen med Andreas Røste og noen til, har de brukt kveldene denne uken til å bygge hengebru.

Speiderne begynte med en vaier de hang tau på, under vaieren en stokk som sprer to tau, og deretter en solid planke nederst. Så knyttes alt sammen og får gelendertau.

– Hvis dette ikke blir trygt nok, kommer vi ikke til å slippe noen over der. Vi kommer til å ha en begrensning på ti personer av gangen, sier Nordby.

Aktiv 100-åring
Roveren Trond Anders Nordby viser fram hvert enkelt trinn som skal henges opp på vaieren.

Roveren Trond Anders Nordby viser fram hvert enkelt trinn som skal henges opp på vaieren. Foto:

Det loves skikkelig fest på Petersøya når speidergrupen skal feire sine 100 stolte år.

LES MER OM JUBILANTEN: Alltid beredt i 100 år

For det er slett ikke alle hundreåringer som lever i like beste velgående som denne, og det er vel verdt en solid fest. For det er en heftig og begeistret høst for de beredte i Hønefoss.

Lørdag 5. september kunne du møte både troppsspeidere og rovere på Ringeriksdagen på Søndre torg. Samme kveld ble det avholdt rekordforsøk på å sove ute, et samarbeid som sble gjennomført med DNT (Turistforeningen).

Søndag den 6. september var den store Kom-deg-ut-dagen i regi av DNT. Her bidro Speidergruppa med å vise pionering, hvordan bygge større byggverk med tau og raier (tømmerstokker), noe spikking og andre speideraktiviteter.

MØT DAGENS UNGE SPEIDERE: Ja, vi digger speideren!

Tosif Abbas (t.v.), Ingrid Foslien, Thea Andreassen, Mathias Halvorsen, Jacob Engesvik og Andreas Røste ville ikke vært uten speideren.

Tosif Abbas (t.v.), Ingrid Foslien, Thea Andreassen, Mathias Halvorsen, Jacob Engesvik og Andreas Røste ville ikke vært uten speideren.

Moderne speideraktiviteter

Alle er også inviterte til å være med på den store dagen, selve 100-årsfeiringen, som går av stabelen lørdag 12. september på Petersøya.

Da inviteres store og små til åpen dag i speiderleir, flere speideraktiviteter som spikking, knuter, kanopadling, bål, og klatring i trær. I tillegg blir det speidertivoli, med hjemmelaget pariserhjul, og andre attraksjoner.

– Vi håper mange vil komme hit! Her vil vi vise speideraktiviteter slik dagens speidere gjør det, sier Moholdt.

Leirbål, selvfølgelig

Men ingen speiderfeiring uten det klassiske leirbålet. Bålet og hyggen rundt det blir på kveldstid, og leirbålsjefen er ingen ringere enn Jonas Rønning, som selv har vært speider i en årrekke.

Deretter blir det konsert på utescene med flere artister, og vi får møte Jørn Atle Stua med band, etterfulgt av Audun Rensel, Nikoline Roarsdatter Christensen, Martin Damien Bråthen, Pål Rake og noen av byens egne speidere.

– Dette skal bli en skikkelig festforestilling, med musikk, konkurranser og selvfølgelig bålstemning. Her kan alle få prøve diverse aktiviteter, få gode tips og praktiske råd til teltlivet, sier Moholdt.

På Petersøya blir det også åpen kafé og salg av diverse varer.

Artikkeltags