Naboene, mange av dem båteiere som risikerte livet for å redde ungdommene på Utøya under terrorangrepene 22. juli 2011, har varslet at de vil gå rettens vei for å stanse minnestedet, som de mener er for voldsomt og vil virke retraumatiserende.

Nå varsler altså advokat Harald Stabell at en stevning ikke er så langt unna. En stevning er en anmodning til retten om å, i dette tilfellet, innkalle staten til et rettsmøte.

Naboene gikk videre med sine tidligere trusler om søksmål etter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) rett før påske varslet – etter ett års tenkepause – at minnestedet likevel skulle oppføres med bare enkelte, få justeringer.

LES OGSÅ: Kraftige reaksjoner på vedtak om Sørbråten-minnesmerke: Naboer sier de vil flytte

Kunstkritikere har endret mening

Flere kunstkritikere som ga gode anmeldelser til det planlagte 22. juli-minnestedet på Sørbråten for to år siden, har nå endret holdning.

– Jeg har forandret mening etter hvert fordi jeg har sett den smerten som spesielt lokalbefolkningen, men også noen av de etterlatte, har uttrykt. Det har påvirket meg, sier kunstkritiker i Dagsavisen, Lars Elton, til NRK.

Han var en av dem som var svært begeistret for to år siden, da den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant konkurransen om å få utforme minnestedet. Dahlbergs vinnerforslag innebærer å kutte en odde på Sørbråten i to for å gjenskape den fysiske følelsen av tap.

SLIK FORKLARER KUNSTNEREN MINNESMERKET:
– Ville ikke demonisere Utøya

– For konkret

Kunsthistoriker og spaltist i Klassekampen, Tommy Sørbø, og fungerende kulturredaktør i Morgenbladet, Espen Hauglid, har også endret syn på minnestedet. Begge ga gode anmeldelser for to år siden.

– Jeg synes minnestedet har blitt for konkret. Kunst skal ikke bare få oss til å gjenoppleve det forferdelige som skjedde, men det skal også ha en lindrende og terapeutisk funksjon, og det har ikke det monumentet slik det nå er tenkt, sier Sørbø til NRK.

LES LESERINNLEGG FRA SØRBØ: Tommy Sørbø: Monumentet fungerer som en ny hendelse

Hauglid sier han synes monumentet er godt, men mener det ikke bør bygges på flere tiår.

– En bedre løsning er å legge til rette for at de som ønsker det kan oppsøke et sted hvor man ser Utøya og har sin egen opplevelse av det, sier han til NRK.

Ikke uvanlig

Professor i kunsthistorie ved Universitet i Bergen, Siri Meyer, sier i en kommentar at hun ikke kan forstå hvorfor kunstkritikerne har skiftet mening.

– Det er jo ikke uvanlig at naboer protesterer mot forslag om nasjonale minnesmerker. Det skjedde også i USA etter 11. september-angrepene. Jeg forstår ikke at naboene skal få en så stor bestemmelsesrett i en sak som er et nasjonalt anliggende, sier hun til NRK.

Det er Statens fagorgan Kunst i offentlige rom (Koro) som har ansvaret for utformingen av minnestedene i regjeringskvartalet og på Sørbråten ved Utøya.

Direktør i Koro, Stein Bjørkås, sier regjeringen valgte å ta hensyn til det store flertallets ønske, da den besluttet å videreføre arbeidet med minnestedet.

– At et lite mindretall kunstkjennere er imot, kan ikke være særlig tungtveiende, sier Bjørkås. (©NTB)

BAKGRUNN: