Sørbråten-feide framskynder minnested i Oslo

Illustrasjon: Jonas Dahlberg

Illustrasjon: Jonas Dahlberg

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Arbeidet med 22. juli-minnestedet i regjeringskvartalet framskyndes som følge av den pågående striden om Utøya-minnestedet på Sørbråten i Hole.

DEL

– Vi avventer utfallet av prosessen rundt minnestedet i Hole. Siden dette vil kunne ta tid, vil vi nå prioritere arbeidet med minnestedene i regjeringskvartalet i Oslo, sier direktør Svein Bjørkås i Kunst i offentlige rom (Koro).

Kunstneren Jonas Dahlberg ønsket å bruke steinmasse fra det omstridte minnesmerket «Memory Wound» i regjeringskvartalet, men koblingen mellom de to minnestedene vil nå bli mer «indirekte», framholder Bjørkås.

LES OGSÅ: Dahlberg håper på å få fullføre

To steder

Den rødgrønne regjeringen bestemte i 2012 at det skulle etableres to nasjonale minnesteder etter angrepene 22. juli. Ett skulle reises i Hole kommune der Utøya ligger og ett skulle oppføres midlertidig i regjeringskvartalet og erstattes av et permanent når det nye bygget er ferdig.

– Det vil være urimelig overfor de etterlatte og berørte at det blir ytterligere forsinkelser i arbeidet. Derfor ber vi Dahlberg gå videre med arbeidet med sikte på ferdigstillelse så raskt som mulig, sier Bjørkås.

Han mener det er viktig å fortsette arbeidet med forankringen av hovedkonseptet for det permanente minnestedet, fordi det om kort tid skal tas beslutninger om reguleringsplan og arkitektkonkurranse.

– Det er nødvendig at planene for minnestedet konkretiseres, slik at det ikke kommer for sent inn i de øvrige planprosessene, sier Bjørkås.

Sørbråten-kontrakt «ikke vurdert»

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig i sommer, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket.

I et forsøk på å komme naboene i møte, har regjeringen tilbudt å skrote minnesmerket, men det er plasseringen og ikke selve utformingen naboene ikke aksepterer.

Tirsdag slo Utstranda velforening fast at Statsbyggs avtale med Sørbråten, som ble underskrevet i 2013 og varer i 50 år, er mangelfull og kan sies opp.

Men kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sier til NTB at kontrakten med grunneier og eventuelle økonomiske konsekvenser av bytte av minnested, ikke har vært vurdert.

– Vi har ikke lagt vekt på det og anser det ikke som en relevant del av vurderingen. Sørbråten ble valgt etter en lang prosess. Omkamp om stedsvalg åpner vi ikke for. Men vårt tilbud om forhandlinger om utforming av minnestedet står fortsatt ved lag, sier Sanner.

Han legger til at den rettslige prosessen håndteres av regjeringsadvokaten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken