Det kommer i dag fram på NRK, som baserer seg på intervju med kunstkritiker i Dagsavisen, Lars Elton og kunsthistoriker og spaltist i Klassekampen, Tommy Sørbø.
Begge var begeistret etter at kunstverket til svenske Jonas Dahlberg ble presentert for to år siden.
LES OGSÅ:
- – Fantastisk flott
- – Så sterkt at jeg gruer meg til å komme dit
- Verden hyller minnestedet
- – Minnestedet er helt forkastelig
Hører på naboene
Når begge de kunstkjennerne har skiftet mening, begrunner de ikke dette først og fremst med det kunstneriske. Elton viser til den smerten spesielt lokalbefolkningen har gitt uttrykk for, og legger heller ikke skjul på at han er kritisk til prosessen.
Sørbø viser også til at han har snakket med naboene.
– Kunst skal ikke bare få oss til å gjenoppleve det forferdelige som skjedde, men det skal også ha en helende, terapeutisk funksjon – og det har ikke monumentet slik det er tenkt nå, sier Sørbø.
SLIK FORKLARER KUNSTNEREN MINNESMERKET:
– Ville ikke demonisere Utøya
Professor: – Forstår ikke at naboene skal få ha så stor bestemmelsesrett
NRK har også snakket med professor i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen, Siri Meyer, og Koro-direktør Svein Bjørkås. Ingen av dem mener kunstkritikerse omvendelse skal spille inn på avgjørelsen.
– Jeg forstår ikke at naboene skal få ha så stor bestemmelsesrett i en sånn sak, som er et nasjonalt anliggende, sier Meyer til NRK, og minner om at også minnesmerket som ble reist i New York etter 11. september også møtte mtostand fra naboene.
Skal stå klart i 2017
Etter gjentatte utsettelser, varslet regjeringen for to uker siden at de trosser protestene fra naboene og bygger minnesmerket på Sørbråten.
Naboene har varslet at de nå går til rettssak for å få dette stanset. De vil ha dette lokalisert til rasteplassen ved E16. Hole kommune har bedt om at kunstverket skulle tilpasses. Ingen av dem blir altså hørt.
LES OGSÅ: Kraftige reaksjoner på vedtak om Sørbråten-minnesmerke: Naboer sier de vil flytte