Gå til sidens hovedinnhold

Naboene truer med rettssak for å stanse Utøykaia som minnested

Artikkelen er over 4 år gammel

Utstranda Vel vil ha en ny utredning av Utsikten som minnested for 22. juli-terroren. Naboene er fortsatt innstilt på rettssak mot plassering på Utøykaia.

– Vi stiller oss ikke på bakbeina. Men vi ønsker utredning om Utsikten på lik linje med forslaget om Utøykaia, sier leder for Utstranda Vel, Maria Holtane-Berge.

– Her nede er det nesten umulig å få det til, sier hun til NTB, og sikter til forslaget om Utøykaia som minnested.

Tirsdag ble det kjent at Statsbygg konkluderer med at Utøykaia bør bli det nasjonale minnestedet for 22. juli-terroren. Samtidig er naboene fortsatt innstilt på rettssak.

– Vi har diskutert dette da Utøykaia kom som et alternativ, og mine klienter er fortsatt innstilt på en rettssak om dette alternativet, sier advokat Harald Stabell til NRK.

– Avfeier lokalsamfunnet

– Det er veldig trist at de avfeier et helt lokalsamfunn der folk risikerte livet 22. juli, for å redde ungdommer i den ytterste nød. Og det eneste vi ber om, er å få en plassering 200 meter lenger opp ved Utsikten, sier Holtane Berge.

Hun viser til den psykososiale rapporten som konkluderte med at det vil bli for stor belastning for naboene å ha minnesmerket langs Utstranda.

Flere naboer i Utøya-området i Hole kommune er positive til Utøykaia som minnested, mens andre har stått fast på at den såkalte Utsikten litt lenger oppe må utredes.

Sørbråten ute

– Mange er mer positive til dette stedet enn Sørbråten, men det betyr ikke at det er dette stedet man ønsker, sier Maria Holtane-Berge til NRK.

Rapporten som Statsbygg overleverer kommunalminister Jan Tore Sanner (H) torsdag, godkjenner etter det NRK erfarer Utøykaia som nasjonalt minnested for 22. juli. Departementet skal avgjøre om Utøykaia skal forkastes, eller om det skal iverksettes planlegging og utforming av et mulig minnested her.

Når Statsbygg konkluderer med at Utøykaia egner seg for et «lavmælt og verdig nasjonalt minnested», innebærer det at vedtaket om å plassere minnestedet på Sørbråten trolig blir forkastet.

Det planlagte og omstridte Sørbråten-monumentet «Memory Wound» møtte voldsom motstand fra naboene til Utøya, hvilket omsider førte til at Støttegruppa etter 22. juli og AUF lanserte Utøykaia som et alternativ.

Kommentarer til denne saken