VG på lederplass: Tiden er inne for å sette strek for Sørbråten-striden

Både VG og Aftenposten, Norges største aviser, har på lederplass tatt til orde for at det nå må settes punktum i Sørbråten-striden. (Skisse: Jonas Dahlberg)

Både VG og Aftenposten, Norges største aviser, har på lederplass tatt til orde for at det nå må settes punktum i Sørbråten-striden. (Skisse: Jonas Dahlberg)

Artikkelen er over 4 år gammel

«Nå er tiden inne til å sette strek for den opprivende striden om Utøya-minnesmerket på Sørbråten», skriver VG på lederplass i dag.

DEL

Avisen er klar i sin mening: De mener at beslutningen om å legge minnesmerket til Sørbråten er godt utredet, og må respekteres.

«Regjeringen har søkt å finne alternative løsninger, også ved å kjøpe seg enda mer tid, men framholder at det ikke har vært mulig å lage kompromisser som kan samle absolutt alle», skriver VG videre.

Avisen forundrer seg over at Hole kommune nå skal gi økonomisk støtte til søksmålet mot staten, og ikke minst at regjeringspartiet Frp ber regjeringen droppe Sørbråten.

«Den dramatiske utformingen av minnestedet innebærer en brutal påminnelse om det som skjedde 22. juli 2011», skriver avisen og uttrykker forståelse for at «heltemodige naboer og båtfolk (...) ikke ønsker å bli utsatt for dette hver gang de kikker ut av stuevinduet». Men: «Vi skjønner også behovet som overlevende, etterlatte og pårørende har for et sted der de kan sørge og minnes.»

VG konkluderer med at et minnesmerke nær Utøya vil være en del av nasjonens lindringsprosess.

Aftenposten: «Tid for å sette punktum»

Også Aftenposten har tidligere i år ment på lederplass at det er riktig å realisere Sørbråten. Denne lederen kom i forbindelse med at regjeringen gikk ut med denne avgjørelsen.

«Det er en kontroversiell, men riktig avgjørelse. Også denne prosessen må nå et sluttpunkt på et tidspunkt, ikke minst av hensyn til de etterlatte», skrev Aftenposten da.

Avisen forstår at saken er vanskelig for Hole og naboene, og berømmer kommunalminister Jan Tore Sanner (H) for å ta en ekstra runde for å involvere naboene mer enn de ble i første runde.

«Like riktig som det var å bruke mer tid på prosessen, er det å sette punktum nå. (...) Det er ikke alltid mulig å finne løsninger som alle er tilfreds med, og dette er et slikt tilfelle», skrev Aftenposten.

Ringerikes Blad har også ment

Ringerikes Blad har naturligvis også flere ganger berørt Sørbråten-striden på lederplass, nå siste i disse to lederne:

21. april 2016: Minnesmerket: Dette er ingen intern kamp

17. mars 2016: Minnestedet må på plass

Mange leserinnlegg

Meningene er mange og sterke om minnesmerket på Sørbråten, og leserinnleggene om temaet er mange. Få med deg de siste:

Artikkeltags