Gå til sidens hovedinnhold

Utøya-naboer sier nei til forlik om minnested

Artikkelen er over 4 år gammel

Staten ønsker ikke å endre plassering for minnestedet etter 22. juli, og tilbyr i stedet en økonomisk kompensasjon til naboene, som reagerer med vantro på tilbudet.

Naboene tilbys rettsmekling der erstatning eller kompensasjon i form av penger er en del av tilbudet. Det er de ikke interesserte i.

– Vi reagerer med vantro og opplever det veldig sårt at staten kommer med et slikt tilbud, sier en av naboene, Maria Holtane-Berge.

– Staten og regjeringsadvokaten kan fortsatt ikke ha forstått hva denne saken handler om og hva søksmålet dreier seg om. Dette handler om vår hverdag og vår psykiske helse – ikke penger. Vi ber derfor staten flytte minnestedet vekk fra vårt nærmiljø, fortsetter hun.

Møtes i retten

Naboene har saksøkt staten for å få flyttet minnestedet, og partene møtes i Ringerike tingrett 25. april neste år. Retten har satt av tre uker til saken.

Målet er å få stanset planene om oppføring av minnestedet «Memory Wound».

– Staten ignorerer fullstendig at deres mangel på redelighet i prosessen forverrer alle muligheter for oss til å forsøke å komme oss videre og bearbeide opplevelsene vi har fra 22. juli, sier naboene i en felles pressemelding torsdag.

– I stedet vil staten for all fremtid knytte Utstranda og vår identitet til 22. juli ved at vi skal oppleve daglig retraumatisering og ha minnestedet midt i vårt nærmeste lokalmiljø hver dag.

Medmenneskelighet

– Vi ber fortsatt om at Staten skal vise medmenneskelighet og takknemlighet for hva vårt lokalsamfunn bidro med, og godta at vi må ha en annen plassering av det nasjonale minnestedet i Hole etter 22. juli, sier naboene.

Minnestedet på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig allerede sommeren 2016, men Utøya-naboenes protester har ført til at prosessen er blitt kraftig forsinket. En rettsprosess vil mest sannsynlig innebære behandling i tre rettsinstanser, der Høyesterett får det siste ordet.

LES OGSÅ:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.