Gå til sidens hovedinnhold

Fikk kulturpris i Sverige for "Memory Wound"

Artikkelen er over 4 år gammel

Jonas Dahlberg, den svenske kunstneren bak "Memory Wound" som er planlagt på Sørbråten, er tildelt Dagens Nyheters kulturpris for 22. juli-minnesmerket. Det skriver NRK Buskerud.

Juryen beskriver minnesmerket som "en vakker og verdig minneplass, som på dypet hedrer terrorens offer".

Kunstneren får 50.000 kroner.

Dahlberg har gitt følgende kommentar til det svenske nyhetsbyrået TT:

– Høyrepopulismen vokser rundt om i Europa, USA stenger grensene for mennesker fra syv ulike land, moskeer settes i brann, i Frankrike ligger Le Pen godt an. Det er kanskje viktigere enn noen gang at man ikke glemmer at terroraksjonen ved Utøya var politisk motivert mot et ungdomsforbund som står for åpenhet.

Ifølge Svenska Dagbladet har har TT også spurt Dahlberg om han tror at minnesmerket kommer til å bli realisert.

– Det er vanskelig å spekulere i. Men om regjeringen vinner den rettslige prosessen er det heller ikke klart eller sikkert at de velger å bygge. Når Dagens Nyheter nå gir minneplassen avisens kulturpris, kan det kanskje bidra med noen form for hjelp eller kraft til å våge å ta en tøff beslutning om de får muligheten til å gjøre det.

Minnesmerket etter 22. juli på Sørbråten skulle etter planen stå ferdig sommeren 2016, men Utøya-naboenes protester har ført til en kraftig forsinkelse av prosessen.

De 24 naboene i Utstranda velforening har gått til sak mot staten for å få stanset oppføringen av minnestedet, og partene møtes i Ringerike tingrett 25. april. 

Kommentarer til denne saken