Gå til sidens hovedinnhold

Kari (24), Vemund (26) og Lars (25) kartlegger utfordrende områder for tunneltraseen til Ringeriksbanen

Artikkelen er over 3 år gammel

Kari, Vemund og Lars er sommervikarer hos Bane Nor, der de får satt teorien fra studiene ut i praksis.

– Det er alltid morsomt å få brukt det vi allerede har lært, spesielt på et så stort prosjekt som dette, sier de.

Kari Noer Lilli (24), Vemund Køber (26) og Lars Strømnes Engen (25) jobber som sommervikarer for Bane Nor, der de i hovedsak driver med logging av kjerneprøver fra tunneltraseen til Ringeriksbanen.

– Det bores og tas opp kjerneprøver helt ned til rundt 400 meter der tunneltraseen skal gå. Dette lagres i bokser, og så er det vår oppgave å tolke kvaliteten på bergmassene, opplyser Lilli som studerer Tekniske geofag ved NTNU i Trondheim sammen med Engen.

– Vi bruker et system utarbeidet av NGI for å vurdere kvaliteten og gir hver meter med stein en beskrivende tallverdi, fortsetter Engen som er oppvokst i Hønefoss.

LES OGSÅ: Ester (16) ble sjokkert da hun satte seg inn i planene for nye E16. Hun vil heller ta vare på miljøet

Estimerer prosjektets utfordringer

Uten sommervikarene hadde det vært konsulenter som hadde fått i oppgave å gjennomføre kjerneloggingen. Selv om det til tider kan være en krevende oppgave, synes Engen, Lilli og Køber det er spennende å estimere hvilke geologiske utfordringer byggeprosjektet kan møte på.

– Det er greit at denne arbeidsoppgaven fordeles, og vi lærer mye relevant ved å ha sommerjobb her for Bane Nor. Det er spennende å se hvordan ulike prosesser foregår i praksis, sier Køber som studerer strukturgeologi ved UiO.

– Informasjonen vi får fra kjerneloggingen gjør at vi kan kartlegge hvilke områder som har spesielle utfordringer, hvilke sikringsbolter som er nødvendig og tykkelsen på sprøytebetongen som bør brukes, forklarer Lilli videre.

– Traseen byr på utfordrende og varierende geologi. Ringerikssandsteinen i bunnen har ofte god kvalitet, mens den overliggende Askergruppen og lagene med rombeporfyrene kan ha svært varierende kvalitet, fortsetter Engen som henviser til de ulike sedimentære bergartene vi har i distriktet som er dannet ved avleiringer. 

Les også

Vi bruker ikke 800 millioner kroner på et prosjekt som støver ned i en skuff | Ketil Solvik-Olsen (Frp)

 

Ulik erfaring og kunnskap

Trioen er godt fornøyd med muligheten de har fått hos Bane Nor, og tror de vil ha stor nytte av den relevante sommerjobben gjennom studiene videre og senere i arbeidslivet. Selv om alle studerer geologi, har de ulike bakgrunner som kommer godt med når jobber byr på utfordringer.

– Lilli har akkurat tilbrakt et halvt år på New Zealand, etterfulgt av et halvår på Svalbard. Køber studerer strukturgeologi i Oslo, mens jeg går ingeniørgeologi på NTNU og hadde sommerjobb på dette prosjektet i fjor også. På denne måten kan alle bidra med ulike erfaringer og kunnskap, opplyser Engen.

LES OGSÅ: Ordfører Hansen (Ap): – Hot or not om Solvik-Olsen? Jeg går for hot!

– Til tider er kan arbeidsoppgavene være krevende, men da er det heldigvis lett å spørre om hjelp. Det er alltid morsomt å få brukt det vi allerede har lært, spesielt på et så stort prosjekt som dette, legger Lilli til.

– Prosjektet er også veldig tverrfaglig, så det er gøy å se hvor mange fagfelt som inkluderes i oppstartsfasen, legger hun til avslutningsvis. 

Kommentarer til denne saken