Nå planlegges det ungdomsskole og barnehage på Ask

Styreleder Bernt Gran ønsket velkommen til Ringerike montessori på den aller første skoledagen. Han kunne fortelle om planer for både ungdomsskole og barnehage.

Styreleder Bernt Gran ønsket velkommen til Ringerike montessori på den aller første skoledagen. Han kunne fortelle om planer for både ungdomsskole og barnehage. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Ringerike Montessori er i gang på Ask. Styreleder Bernt Gran håper også å kunne starte både ungdomsskole og barnehage.

DEL

– Vi har veldig store planer, sa han til foreldre, elever og lærere på skoleplassen på den første skoledagen.

– Dere vil lære veldig mye her på skolen. Og dere vil lære enda mer senere - for eksempel på en ungdomsskole vi håper å kunne starte snart, sa han.

– Vi jobber også med å få til en barnehage med montessoripedagogikk. Klarer vi det, vil vi ha et skikkelig totaltilbud.

Han understreket at dette skal være en skole i grenda, men ikke noen grendeskole.

– Vi er etablert for hele regionen, som et pedagogisk alternativ, sa han.

– Vi er et supplement til den offentlige skolen, og ikke noen konkurrent, la han til.

BARNEHAGE-NEI FRA KOMMUNEN: Mari får ikke åpne barnehage på Ask

Elever fra flere steder

Gran opplyser at omtrent halvparten av elevene kommer fra lokalmiljøet.

– Vi håper det er naturlig for folk her å velge skolen vår, men vil ikke legge noe press på naboene, sa han.

Det er et poeng også rektor Helle Sagstuen er opptatt av. Hun vil gjerne ha et godt samarbeid med skolene i distriktet.

Rektor Helle Sagstuen ved Ringerike Montessori på Ask.

Rektor Helle Sagstuen ved Ringerike Montessori på Ask. Foto:

Når journalisten ber henne forklare forskjellen mellom en montessoriskole og en vanlig skole, inviterer hun til et besøk i klasserommet.

– Her er forskjellen, sier hun, og viser fram et rom uten rader med pulter, men fullt av ting som vekker nysgjerrigheten til barn i skolealder.

– Vi har et forberedt miljø. Her skal barna tilbys hele verden, og ta med seg det de vil lære mer om ut fra klasserommet, sier hun.

Aldersblandet

Undervisningen er aldersblandet. Barna er med på å lage mat, og alle spiser sammen på kjøkkenet. Skoledagene er litt lengre, men når elevene reiser hjem, er man ferdig med pliktene for dagen. Hjemmelekser har de ikke.

– Men det er mange læringsaktiviteter som det er naturlig å gjøre hjemme. Vi er opptatt av å se hele livet, og ikke ha skolen som en helt atskilt del av tilværelsen, sier Sagstuen.

– Vi går aktivt inn for å ta vare på nysgjerrigheten som barn har, legger hun til.

Mye av undervisningen vil skje i det ene, store klasserommet. Men i praksis er det sjelden alle elevene vil være der. Det er flere rom med god plass som kan brukes, og mye aktivitet vil også skje utendørs.

Tror på vekst

Skolen er godkjent for 80 elever, så det er plass til flere. Og med ni førsteklassinger i år, ser Sagstuen at det kan ligge an til en vekst i årene som kommer.

– Jeg er ganske sikker på at elevtallet vil vokse. Vi tar gjerne imot flere, sier hun.

– Men det er ingen som skal kjenne på om de har tatt feil eller riktig valg for barna sine. Vi er opptatt av at foreldrene skal gjøre et bevisst, pedagogisk valg, og inviterer folk til å komme hit og se på skolen før de bestemmer seg. Det synes jeg også folk kan gjøre med nærskolen sin, sier hun.

Konkret undervisning

To av foreldrene som har barn på skolen er Ole Mælingen og Geir Eide Solli.

– For oss var pedagogikken avgjørende, sier Solli.

– Vi bor på Tolpinrud, og har kort vei, men ville gjort det samme valget om skolen lå et annet sted, sier han, og forklarer hva han har sans for i pedagogikken.

– Det handler om det konkrete. Husk selv hvordan det var da du skulle begynne med brøkregning. Å forestille seg i hodet sitt hva en tredel er, var ikke lett. Her får du oppleve det helt konkret, sier han.

Ole Mælingen synes det er flott å se elever på skolen igjen.

– Det er veldig gøy å se at dette er mulig å få til. Og ikke minst at det har kommet så mange elever. Det er fem barn som alle har gått i Tolpinrud barnehage som nå begynner her på skolen, forteller Ole Mælingen.

Artikkeltags