Gå til sidens hovedinnhold

På hjul med Vilde (21) i skogen: – Et yrke jeg virkelig brenner for

Artikkelen er over 3 år gammel

Bak spakene på den 35 tonn tunge skogsmaskinen sitter en ung og fokusert jente med full kontroll. Det er ikke mange jenter i yrket, men de få som er har både kompetanse, entusiasme og stor grad av optimisme for skogen.

Skogsentreprenør Ottar Langvandsbråten (47) fra Sokna tørker svetten ifra pannen når han setter seg ned på tømmerlunna for å slå av en prat.

Gjennom skogen kommer en Rotne F-15 D lassbærer kjørende med nyhogd tømmer fra skogene i Åsa.

Stolt far

En tydelig stolt far titter stolt opp på datteren sin Vilde Hansen Langvandsbråten som sitter bak spakene i den 35 tonn tunge fullastede lassbæreren. De er nå kollegaer i Langvandsbråten AS hvor de begge kjører skogsmaskin.

Ottar gikk ut av skogskolen Saggrenda i Kongsberg i 1988 og har hatt skogen som sin arbeidsplass siden da. Datteren Vilde har vært med ham i skogen i lassbæreren fra hun bare var et par år gammel.

Tro på skognæringen

– Jeg har to døtre og tenkte at ingen av de ville komme til å følge i mine fotspor, men så var Vilde så fryktelig interessert at hun hadde lyst til å prøve seg som lassbærersjåfør. Må jo innrømme at jeg synes det er litt stas da, smiler Ottar stolt.

Ottar Langvandsbråten er skogsentreprenøren som er kjent for sine perfekte tømmerlunner og presisjon, og sin omsorg for skogeiers verdier. Han har samarbeidet tett med Norges største skogeiersamvirke Viken Skog i 30 år.

– Viken Skog sørger for å samle næringen, sier han.

Vilde Langvandsbråten (21) smiler bredt. Hun er på lik linje med sin far ekstrem arbeidsom og har lange dager. Først opptil 10–12 timer i skogen, før hun kjører rett til stallen til hesten sin og jobben som ridelærer.

– Ja, det blir lange dager, men det er så utrolig gøy så dagene bare fyker av gårde, sier Vilde entusiastisk. Hun har drevet med konkurranseriding i snart 18 år. Det er både en hobby og en lidenskap.

Fascinert av maskiner

Vilde har alltid vært fascinert av store maskiner og syntes det var langt mere stas å være med pappa på jobb i skogen i lassbæreren enn å være i barnehagen.

– Jeg elsket å være med pappa på jobb da jeg var liten jentunge! Også la jeg meg bare til «lading» på gulvet, bak stolen til pappa, i lassbæreren da jeg trengte å hvile litt. Jeg så nok ikke for meg at dette skulle bli yrket mitt i framtiden, men nå brenner jeg virkelig for det, sier Vilde.

– Jeg har noen måneder igjen av «prøveprosjektet», og har allerede bestemt meg for at det er dette jeg virkelig vil satse på! I februar starter jeg veien mot fagbrevet. Som lassbærersjåfør har jeg faktisk en ganske variert arbeidshverdag med mange utfordringer.

– Skogsmaskin-hva er det?

Det er ikke mange 21 år gamle jenter som kjører så store maskiner som Vilde, og hun får stadig vekk spørsmål.

– Når folk spør meg hva jeg jobber med og jeg svarer at jeg kjører skogsmaskin, så er det første de spør om; hva i all verden er det? Også kommer oppfølgerspørsmålet; går det an som jente da? Jeg må le, sier hun. Men det er ingen som har vært negative til det. Jeg får bare positiv respons både ifra ukjente, skogeiere og andre i skognæringen.

– Jeg tror det alltid vil være bruk for hogstentreprenører. Om noen år skal jeg overta skogen hjemme på Sokna, og jeg er opptatt av et bærekraftig og aktivt skogbruk, sier den reflekterte 21 åringen.


Kvinner inn i mannsdominerte yrker

Vilde er sikker i sin sak; dette yrket er perfekt for både jenter og gutter.

– Vi er få kvinnelige skogsentreprenører, men jeg håper det kommer flere. Ser jo trenden på skogskolene nå at bare flere og flere jenter begynner der, så det gjør meg både glad og stolt. Har en oppfordring til unge jenter: gå for det man har lyst til istedenfor å følge den «trygge» strømmen, sier hun.

Vilde har denne sommeren overtatt Viken Skogs instagramkonto. Her kan man gå inn å følge Vilde og hennes arbeid ute i skogen: https://www.instagram.com/vikenskog/

Se Vilde på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=mF7AtdixwDs

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.