Gå til sidens hovedinnhold

Skogbranner herjer flere steder i landet – ekstrem brannfare i Sør-Norge også til uka

Artikkelen er over 3 år gammel

Den ekstreme skogbrannfaren i store deler av Sør-Norge skal vedvare i dagene som kommer. Søndag slet brannvesenet med å få kontroll over flammene flere steder.

Politiet og brannvesenet har sin fulle hyre med å få folk til å respektere forbudet mot bruk av åpen ild i marka og skognære områder. Årsaken er åpenbar. Langvarig tørt og varmt vær har skapt ekstrem skogbrannfare over store deler av Sør-Norge.

Meteorologisk institutt meldte søndag at farenivået er på sitt høyeste – «meget høy skogbrannfare » – og kommer til å være det på hele Østlandet og på Sør- og Vestlandet opp til Hordaland i flere dager framover. Det er først nord for Trøndelag at det er liten eller ingen risiko for skogbrann utover det normale.

Søndag ble det varslet om flere skogbranner forskjellige steder i landet. Mens en brann i Vikedal i Rogaland ble raskt slokket, jobbet brannvesenet i Lommedalen i Akershus og på øya Ombo i Ryfylke i Rogaland i flere timer med å få kontroll over skogbranner.

Totalforbud

I Lommedalen sto hyttebebyggelse i fare for å bli tatt av flammene. Sivilforsvaret og et skogbrannhelikopter ble kalt inn for å hjelpe brannvesenet med å slukke brannen som herjer i et området på 500–600 kvadratmeter skog på Åmotkollene, et høydedrag øst for Aurevann – og mellom Tobonn og Kampen, ifølge Budstikka.

I 16.30-tiden meldte politiet at brannvesenet ventet å få kontroll over brannen «etter hvert».

Det er totalforbud mot bruk av grill og annen åpen ild i områder nær og skogen og marka. Lørdag fortvilte brannvesenet over folk som ga blaffen i forbudet, og som fyrte opp engangsgriller i godværet. Situasjonen var så alvorlig at politiet truet med anmeldelse og straff i form av bøter for dem som bryter forbudet.

Søndag hadde ikke brannvesenet kapasitet til å sende personell til alle griller som brant: «OBRE er klar over at det foregår grilling i store deler av Oslo. Innringere trenger ikke ringe 110 for å melde inn pågående grilling. Vi sender brannbiler når vi får kapasitet til det», tvitret 110-sentralen i 16-tiden.

Fare for spredning

På Ombo i Ryfylke var det fare for at skogbrannen skulle spre seg til bebyggelsen. Tre helikoptre deltar i slokkingen av brannen som ble meldt søndag formiddag. Den brøt ut cirka 100 meter opp fra ferjekaia på Eidssund, ifølge Sørvest politidistrikt.

– Brannen sprer seg nedover mot Enghaug og har retning mot bebyggelse. Mannskap fra Sivilforsvaret er på vei for å bistå, opplyser operasjonssentralen.

Like etter klokken 13 søndag rykket nødetatene ut til en skogbrann i et område ved Åvika i Åsenfjorden, opplyser operasjonsleder Hans Christian Jannisson i Trøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Søndag morgen ble en gress- og krattbrann ved Sikthaugen i Bergen raskt slukket. Brannårsaken var ifølge brannvesenet bruk av engangsgrill, melder Bergens Tidende.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.