Wand (H): – Alle som har en offentlig rolle må tåle å vise inntekten sin

Christopher A. Wand (H).

Christopher A. Wand (H). Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Fredag kommer skattelistene, og hvem som helst kan søke på hvor mye naboen tjener. Krav om identifikasjon når man søker i skattelistene har ført til en kraftig reduksjon i antall søk. Bra, mener Christopher A. Wand i Høyre.

DEL

– Dette begrenser unødvendig snoking i folks privatliv, sier Wand.

Endringen har stoppet nordmenns søkelyst. I en måling Infact har gjort for VG svarer 92 prosent av de spurte «nei» på spørsmålet om de sjekker skattelistene til noen de kjenner.

– Alle kan fortsatt søke, men du må være villig til å etterlate fotavtrykk, fortsetter Wand.

Må tåle innsyn

Det blir fortsatt sånn at politikere, kjendiser og andre kommer i avisen som gjør sine egne søk. Det mener også Wand er bra.

– Alle som har en offentlig rolle må tåle å vise inntekten sin. Det er en styrke at for eksempel norske politikere må vise frem hvor mye de tjener.

Venstresiden var mot endringen i 2014, de ville fortsette som før. Alle de store mediehusene lagde egne søkemotorer, som ble bedre og bedre, og mer tabloid for hvert år som gikk.

– Jeg tror ingen nå ønsker seg tilbake til hysteriet og snokingen. Vi opplevde også at skolene meldte om økt mobbing i perioden rundt offentliggjøringen.

LES OGSÅ: Fredag kan du søke i skattelistene

Tre av fire kikker ikke

I en uhøytidelig avstemning på ringblad. no spurte vi leserne: Søker du i skattelistene, selv om den du søker på får vite det?

Torsdag ettermiddag har 557 lesere valgt å delta i avstemningen. 19 prosent har valgt svaralternativ 1:  «Nei, da blir jeg avslørt».

76 prosent har krysset av for alternativ 2:  «Nei, er ikke nysgjerrig».

Kun en prosent av leserne har valgt alternativ 3:  «Ja, klarer ikke å la være», mens fem prosent har krysset av for sistevalget:  «Ja, og det er jeg ikke flau over». Så kan man spørre seg om alle har vært 100 prosent ærlige...

Det er fortsatt mulig å delta.

LES OGSÅ: Budsjettforslaget gir folk flest et par tusenlapper ekstra

Artikkeltags