Kreativ journalistikk lagde kaos hos skatteetaten

Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Torsdag kveld publiserte Dagens Næringsliv flere saker med ligningstallene for 2015. Mens skatteetaten lette etter lekkasjer, forteller avisen at de kun har gjort enkle søk på nettet.

DEL

Skatteetaten jobbet på spreng med å finne ut hvordan Dagens Næringsliv hadde fått tilgang til fjorårets ligningstall, dagen før tallene ble offentliggjort.

LES OGSÅ: Fredag kan du søke i skattelistene

Til NTB sier avisens sjefredaktør, Amund Djuve, at det ikke er noen lekkasje hosskatteetaten, men at det dreier seg om kreativ journalistikk.

– Ved å gjøre helt ordinære søk hos kredittopplysningsselskap, svarer Djuve på spørsmål om hvordan de har fått tak i tallene.

Han sier tallene ligger hos kredittopplysningsselskaper, og at ved å søke på navnene på de du er interessert i, får du tallene der.

– Vi har ikke fått skattelistene, det er ikke noe lekkasjer, det er ikke noe hacking, det er fullstendig udramatisk. Det er kun kreativ journalistikk, sier Djuve.

Skatteetaten valgte å offentliggjøre skattelistene klokken 23 torsdag kveld som følge av dette.

– Skattelistene skal tilgjengeliggjøres for pressen samtidig. At skattelistene er blitt offentlig tilgjengelige gjennom kredittselskap er etter vårt syn svært uheldig. Vi vil nøye vurdere om det er behov for å stramme inn regelverket for distribusjon av ligningsopplysninger til kredittselskaper,  sier kommunikasjonsdirektør i Skatteetaten Mariken Holter.

LES OGSÅ: Wand (H): – Alle som har en offentlig rolle må tåle å vise inntekten sin

Artikkeltags