Hittil har nedre aldersgrense for å vaksinere barn vært seks måneder, men nå får småbarnsforeldre i Ringerike og Hole tilbud om å være med på en klinisk studie hvor i alt 60 norske babyer skal vaksineres mot svineinfluensa, A (H1N1).

Ekspert skal sette sprøytene

- Ingen kliniske studier med vaksinen mot svineinfluensa er tidligere gjort på babyer under seks måneder, sier lege Jørn Ossum Gronert ved Flattum Legesenter, som skal stå for vaksineringen.

Siden små lubne babyer med mye kroppsfett kan være vanskelige å vaksinere har Flattum Legesenter leid inn en egen bioingeniør som er trent på denne typen vaksineringsarbeid.

Godt system i Norge

Det er de europeiske helsemyndighetene i form av European Medicines Agency, EUs organ for godkjenning av nye vaksiner og medisiner, som har valgt Norge som det eneste landet i verden til å være med på vaksinestudien av små babyer.

- Grunnen til at Norge er valgt ut er at vi har et veldig godt utbygd system med helsestasjoner med barnevaksinasjoner.

Moralsk ansvar

Norske babyer blir fra de er tre måneder gamle vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste, HiB og polio.

- Alle de andre vaksinene har vært testet ut i andre land, så tidligere har Norge dratt nytte av disse testene. Derfor er det på en måte vår tur nå. Folkehelseinstituttet sier at vi har et moralsk ansvar til å gjennomføre denne studien.

Verdens-konsekvenser

- Blir studien godkjent vil det få relevans for hele verden. Tanken bak studien er at spedbarn er en utsatt gruppe i influensaepidemien. Kanskje ikke så mye i Norge, men i andre land på grunn av underernæring og dårlig immunforsvar. Derfor er det viktig å være ekstra grundig med testing av disse, sier Gronert.

- Ikke farlig

Han understreker at vaksineringen vil være helt ufarlig for babyene som er med.

- Influensavaksinen vil ikke være farlig for babyene. Alt i alt er det veldig lite data som tyder på at vaksinen skal være skadelig.

Babyer under seks måneder har tidligere blitt vaksinert mot influensa A, men denne gangen er det første gang babyene skal vaksineres mot H1N1-varianten av influensa A.

Får to doser

De norske babyene som er med på vaksinestudien kommer til å få sin første vaksinedose når de er åtte uker gamle, altså før de får den første ordinære vaksinen på helsestasjonen.

- Babyene får to doser med vaksine og vi skal teste ut forskjellige intervaller mellom de to dosene for å finne ut hvilke intervaller som er best.

Følger babyene i ett år

Det betyr at noen babyer vil bli vaksinert med noen ukers mellomrom, mens andre med noen måneders mellomrom.

- Vi skal følge disse barna i et helt år og ta blodprøver av dem for å måle responsen av antistoff i blodet. Alt er selvfølgelig gratis og til sammen skal babyene komme hit på åtte besøk. Vi skal passe godt på dem.

- Gratis beskyttelse

Flattum Legesenter sendt onsdag ut de 20 første invitasjonene med brosjyrer til mødre i Ringerike og Hole som har født barn i et visst intervall.

- Vi forventer at flere vil stille seg positive til å være med på en slik studie i dag enn tidlig i influensaepidemien. Barna som er med får en gratis beskyttelse mot svineinfluensa og bidrar til et kjempeviktig utviklingsprosjekt for hele verden.