Det er ei sjelden fuglespenne fra yngre jernalder.Spennen ble funnet av Christian Størmer fra Hurum i oktober med metalldetektor.

– I 2008 fantes det i alt 10 stykker fra Norge. Tre av disse kommer fra sikre gravfunn, fem er funnet med metalldetektor. Slike spenner er svært sjeldne her til lands, sier arkeologistudent Håvard Kilhavn ved Universitetet i Oslo.

Les mer om det sensasjonelle funnet på Terra Buskeruds nettsted. Dette er et prosjekt, eid og drevet av Buskerud Fylkeskommune (Ringblad.no er ikke ansvarlig for innhold på eksterne nettsider).

Eksklusiv gjenstand

Ifølge Kilhavn må materialet være en form for kobberlegering. Trolig er den laget som en eksklusiv gjenstand av en smykkesmed.

– Det norske materialet er ikke stort. Denne spennen har mest til felles med to spenner fra Åker i Hedmark, og ei spenne fra Manvik i Vestfold, sier Håvard Kilhavn.

– Karakteristisk for typen er en nokså naturalistisk fugleform, med et rombisk felt bak hodet, og to markerte vingefester, fortsetter arkeologistudenten.

Fra norrøn mytologi

– Fuglemotivet stammer fra norrøn mytologi, da man trodde at fuglen var et såkalt sjamanistisk dyr. En norrøn Gud som Odin kunne oppta samme form som det sjamanistiske dyret, og på den måten la sjelen reise utenfor kroppen.

Den fugleformede spennen er fra merovingertiden, og skal være svært sjelden å finne her til lands.