Hønefoss Grand Prix - Åpent Buskerudmesterskap 2015 samlet 79 spillere fra hele landet på General Hotell på Helgelandsmoen. Der fikk to av klubbens mest trofaste medlemmer, Morten Røine og Jon Friis, sjakkforbundets hederstegn.

De har i en årrekke hatt styreverv både i krets og klubb. 12 av spillerne var fra arrangørklubben, og det ble stilt forventninger til Vegar Koi Gandrud etter at han vant GP-turneringen i fjor.

Han og en annen lokal unggutt, Kjell Håkon Lien, lå godt an før siste runde. Men til slutt ble Georg A. Krohg fra Modum kretsmester.

Rekord

Sjakklubben satte deltakerrekord sjuende gang turneringen ble arrangert. 79 var én mer enn i startåret 2009.

Odd Gunnar Heitun er ikke med i noen klubb. Jevnaker har ikke sjakklubb, og for noen år siden lurte han på å gjøre noe med det. Men da valgte psykiateren heller å engasjere seg i lokalpolitikken.

– Man blir aldri utlært i sjakk. Nå er jeg kanskje i nærheten av å være ferdig med det elementære, sier den godt voksne spilleren.

Carlsen-effekt

Ved hotellbordene spilte barn mot eldre på like vilkår. Miroslav Matko fra Hønefoss synes at de unge er veldig flinke. Han møtte svært unge Magnus Årdal fra Oslo i siste runde.

 

Østebø roser vertshotellet, som var fullbooket under GP.

– General Hotell er et fantastisk sted å arrangere sjakkturneringer, sier han.

I pausene kunne spillerne følge Magnus Carlsen i verdensmesterskapet på TV.

Leder i Hønefoss Sjakklubb, Roger Østebø, har sett en form for Carlsen-effekt. Mange kan reglene, men mange tror også at de er for dårlige til å spille i klubb.

– Vi ser at voksne spillere, som alltid har kunnet spille sjakk, har begynt å spille i klubb, sier Østebø.