– I Hønefoss er det plass til 18.000 personer i tilfluktsrommene

Ett av tilfluktsrommet til Sivilforsvaret.

Ett av tilfluktsrommet til Sivilforsvaret. Foto:

I Hønefoss har sivilforsvaret syv sirener, mens i Hole og på Jevnaker er det ingen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Vi har 150 tilfluktsrom på Ringerike som har plass til 18.000 personer, og i Hole har de 21 rom som omtrent har plass til 1.970 personer, sier Johan Audestad, distriktssjef i Sivilforsvaret i Buskerud.

Jevnaker

Odd Egil Aaserud hos Sivilforsvaret i Oppland opplyser at Jevnaker har 12 operative tilfluktsrom med plass til 1.386 personer, men ingen signalhorn for varsling.

Sivilforsvarets varslingshorn i Ankers gate i Hønefoss..

Sivilforsvarets varslingshorn i Ankers gate i Hønefoss.. Foto:

Distriktssjef Audestad sier videre at Ringerike har syv steder hvor signalhornene er montert, mens i Hole er det ingen.

– Når noen hører sirenene våre er det viktig at de enten lytter til radio, eller skaffer seg informasjon via nettet om hva som foregår. I dag er det kun en test, men varslingen kan også brukes ved andre farer enn krig, sier Audestad.

I fredstid kan også politiet benytte seg av varsling via sirenene til Sivilforsvaret hvis akutt fare oppstår, og politiet mener denne typen varsling er nødvendig.

Den kalde krigen

– Antall plasser i tilfluktsrommene og plasseringen av signalhorn ble bestemt etter en risikovurdering opp mot blant annet flyangrep under den kalde krigen. Med tre militærleirer i Ringeriksregionen ble Hønefoss i sin tid godt utstyrt med varslingsmuligheter, sier Audestad.

LES OGSÅ: Én av to vet ikke hva Sivilforsvarets varslingssignal betyr

Artikkeltags