Siri med melkerekord

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Firebarnsmoren Siri Thengs fra Øvre Norddalen i Ådal leverte i løpet av 11 måneder utrolige 660 liter morsmelk til Rikshospitalet. Ved siden av å gi morsmelk til sine egne barn.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Dermed er 37-åringen blant de i landet som har levert aller mest morsmelk til nyfødtavdelingen til Rikshospitalet.

Tømmerhogger

Til sammen har den vevre og slanke kvinnen produsert godt over 1.000 liter med morsmelk. Dagsrekorden hennes er 2,9 liter med morsmelk. En gang melket hun sju deciliter fra hver pupp, altså tilsammen 1,4 liter med morsmelk.

1. november i fjor gikk den første melkeleveransen av gårde til Rikshospitalet.

– Ungene hadde fått mer enn nok og drakk det de kunne. Jeg begynte å levere morsmelk til Rikshospitalet rett og slett for å bli kvitt den. Jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av all melken. Jeg var totalt sprengt og trodde puppene mine skulle eksplodere.

Med nyinnkjøpt melkepumpe satte Siri i gang.

– Jeg pumpet puppene med vakuumpumpen fire-fem ganger om dagen og fryste melken ned i bokser. Hver tirsdag og torsdag kjørte mannen min "melkebil" til akuttmottaket på Ringerike sykehus hvor melken nedpakket i kjølebag ble kjørt med Helseekspressen til Rikshospitalet. De var helt strålende. Det var rene mjølkeekspedisjonen! ler Siri, som før hun fikk sitt første barn som 30-åring jobbet som lastebilsjåfør og tømmerhogger.

For å opprettholde vekten sin, måtte Siri spise og spise.

Bare å stå på

– Akkurat som på ei ku, er det mye bakterier i den første melken som kommer ut. Men så er det bare å stå på!

Melken til Siri ble testet hos Norsk Matanalyse for å se om det var samme mengde med næringsstoffer som hos kvinner med adskillig mindre produksjon av morsmelk. Og det var det til gagns.

150 kroner literen betaler Rikshospitalet for prima morsmelk.

– Melkepengene har gått til Glava og plank til huset.

Den ekstraordinære melkeleveransen til hjelp for spedbarn som var syke eller for tidlig fødte varte fram til 30. mai i år.

– Da hadde jeg fylt omtrent hele Rikshospitalet. Jeg sluttet å pumpe puppene for melk for tre-fire dager siden, men ammingen er langt fra over ennå.

Enebarn som hun er og datter av en mor som også var enebarn har Siri og ektemannen til sammen skaffet seg hele åtte barn. Selv har Siri satt til verden Tiril som er sju år, Nikoline som er seks år, Ole Jørgen som er tre år og Syver Rønjus som er 14 måneder.

– Kanskje blir det ett barn til. Mannen min er på vippen. Jeg lar naturen råde fram til jeg blir 40 år.

Artikkeltags