Gå til sidens hovedinnhold

Seniorsaken varsler sivil ulydighet

Artikkelen er over 8 år gammel

Seniorsaken kommer til Hønefoss med lenkegjeng hvis Ringerike kommune prøver å sende Elfi Knutsen (96) hjem.

Planene om å sende hjem den sterkt pleietrengende kvinnen fra korttidsplass på Austjord har opprørt mange.

Knutsens sak har også nådd Oslo. Daglig leder Tore Henning Larsen lover at Seniorsaken vil ta alle midler i bruk for å stoppe hjemsending. Han varsler sivil ulydighet.

- Vi kommer mannsterke oppover for å danne en lenkegjeng og sperre døra dersom de prøver å bestille en transport og sende henne hjem fredag, fremholder Larsen.

LES OGSÅ: Ingen avklaring for Elfi

Vil danne jernring

Seniorsaken vil danne en jernring, blokkere døra og gjøre det umulig for kommunen å sende hjem Knutsen mot hennes og datteren Erna Oppens vilje. Ut ifra beskrivelsen av 96-åringens tistand mener han at hun ikke har noe hjemme å gjøre.

- Hun er en typisk kandidat for en sykehjemsplass. Kommunen har plikt til å tilby et forsvarlig helsemessig tilbud. Det er totalt uakseptabelt å sende henne hjem. Hun kan ikke flyttes ut av Austjord med mindre en pleier flytter inn hos henne, mener Larsen.

- Kommunen sier alltid at den vil tilby hjemmesykepleie etter behov?

- Det sier veldig mange av landets kommuner, men de aller fleste av dem har ikke tilstrekkelig bemanning eller midler til å imøtekomme behovene. Og det er ingen sanksjonsmuligheter. Hvor er verdigheten? spør lederen av Seniorsaken.

LES OGSÅ: Ingen plass til Elfi (96)

Ser på søknad på nytt

Mandag hadde Erna Oppen et møte med representanter for kommunen. Konstituert kommunalsjef for helse og omsorg, Kirsten Orebråten, ønsker ikke å kommentere Seniorsakens trussel om å ta i bruk sivil ulydighet. Hun opplyser at søknaden vil bli vurdert på nytt tirsdag.

- Vi står ganske ofte i dette dilemmaet; vi har pasienter som endrer seg fra dag til dag, sier hun uten å kunne gå inn på Elfi Knutsens tilstand.

Kjøper sykehjemsplasser

Mandag bekreftet kommunen at den allerede kjøper sykehjemsplasser utenfor Ringerike. Men Orebråten vil ikke takke ja til de pårørendes tilbud om å betale mellomlegget.

- Det blir ikke riktig; det bør være likebehandling for alle.

- Kan det være aktuelt å kjøpe en plass til?

- Det må bestillerenheten vurdere, men jeg tror vi klarer å løse dette til beste for pasienten, sier Kirsten Orebråten.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.