Gå til sidens hovedinnhold

Selger ikke alle bussene

Artikkelen er over 8 år gammel

Rolf Lie selger ikke alle turbussene til Askeladden, slik VG og E24 meldte i helgen. Men to av de ni bussene blir solgt til høsten.

- Konkurransen er for hard, derfor selger jeg to av turbussene mine, sier Rolf Lie. I går skrev VG og E24 på nett at Lie selger alle turbussene sine, men så ille er det ikke, ifølge Lie selv.

Står nesten stille

I dag har busselskapet Askeladden fire flybusser og fem turbusser. Det er ikke lenger nødvendig, mener innehaveren. I løpet av de siste fem årene har utviklingen vært klar.

- Flere og flere utenlandske busser konkurrerer på det norske markedet. Vi er heldige og har noen faste kunder, som amerikanere, tyskere og asiater, men også disse har begynt å forsvinne, sier han.

Konkurransen kommer fra blant annet Estland, Litauen og Danmark. Sjåførene får lavere lønninger, dermed blir også bussturene billigere, ifølge Lie.

- Før greide vi oss gjennom vinteren fordi det var mye å gjøre om sommeren. Nå er det motsatt. Fra midten av juni til midten av august står det neste helt stille i 70 prosent av tiden.

Svekket lokal beredskap

Lie frykter at utviklingen vil fortsette og at en konsekvens av dette vil være at den lokale beredskapen innenfor transport, blir dårligere.

- Når for eksempel de videregående skolene plutselig ønsker 14 busser til Ringkollen, vil vi ikke ha den samme muligheten til å stille opp, sier han.

- Tidligere har vi samarbeidet med nettbuss om slike forespørsler. Nå vil vi ikke lenger ha busser nok, sier Lie.

Han påpeker at Askeladden er spesielt utsatt ettersom selskapet ikke mottar noen form for offentlig støtte.

- For å holde hjulene i gang, har store pengesummer gått fra egen lomme. Jeg håper vi skal gå i pluss i år, sier Lie.

Kommentarer til denne saken