SAS kansellerer over 200 avganger

Av

SAS har allerede innstilt 205 avganger som et «preventivt tiltak» i forkant av en mulig streik blant pilotene. Meklingsfristen går ut ved midnatt.

DEL

Til VG opplyser kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen at det hovedsakelig gjelder morgenavgangene i hele Skandinavia.

SAS opplyste torsdag kveld at selskapet tar forholdsregler for å «minimere konsekvensene for reisende og ansatte».

– Det betyr at et antall flyavganger vil bli kansellert 26. april inntil 12.00 for å unngå at reisende og crew ikke kommer seg hjem igjen, heter det.

«Som følge av varselet om streik fra pilotforeningene i Danmark, Norge og Sverige, tar SAS forhåndsregler for å beskytte reisende og ansatte. Det betyr at et antall flyvninger vil kanselleres for å unngå strandede reisende og personale», skrev selskapet på Facebook torsdag kveld.

Flyselskapet skriver at de ønsker å finne løsninger så snart som mulig. De ber folk om å sjekke deres nettsider om oppdatert informasjon rundt flyvningene.

LES OGSÅ: Fredag kan det bli fullt kaos i flytrafikken

Tre av fire på bakken?

Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen fristen ved midnatt til fredag – eller på overtid.

Mellom 50.000 og 60.000 pas sasjerer vil bli direkte berørt av en slik streik, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor E24.

– De som ikke omfattes av den kollektivavtalen det nå megles om, vil fortsatt fly. Så det er en del fly som faktisk går. Ruter som flys av partnere av SAS og SAS sitt datterselskap SAIL, med baser i London og Malaga, vil fortsatt fly. I tillegg vil piloter som i morgen ikke er fysisk lokalisert på sin hjemmebase, få fly hjemover, sier kommunikasjonssjefen.

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo.

Ute etter en løsning

– Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat til NTB i forkant av meklingen.

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Skogvang i Parat har understreket at pilotene står samlet, og blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.

Ombooking og oversikt

SAS har tilbudt ombooking for alle som skal reise i helgen.

– Har du billett med SAS i helgen og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, uttalte informasjonssjef Johansen tidligere.

SAS har laget en oversikt over hvilke flygninger som ikke blir berørt hvis det blir streik.

Artikkeltags