I løpet av en timelang kjørerunde i byen fant vi over 10 steder med "Sam" påmalt. Etter teksten å dømme på det siste stedet taggeren har vært, har han også et mål om å være over hele byen:
"Sam is all over the place".
Arild Andresen, som er fagleder for vaktmestrene i Ringerike kommune, har inntrykk av at offentlige bygninger er mest utsatt. Tagging er oppdaget blant annet på skolene Hønefoss, Ullerål, Eikli, Hov og Veienmarka.
Et overvåkingskamera filmet malingen av Veienmarka ungdomsskole, men gjerningspersonene brukte finlandshetter og de kunne ikke pekes ut ved hjelp av videofilmen.
LES OGSÅ: Politiet: - Mindre gruppe står bak tagging
Rådhuset
Ringerike rådhus er blant bygningene som har blitt tilgriset. Taggeren "Sam" har også slått til mot et hus med kommunale boliger i Lagesens gate.
Kommunen anmelder taggesakene, men de fleste blir henlagt av politiet med ukjent gjerningsperson. Andresen synes at det har vært mye tagging det siste året, og han har registrert at den samme signaturen har gått igjen.
Vaktmesterlederen har mistanke om at taggerne ofte er ute etter publisitet. Politianmeldelser og medieomtale kan forsterke problemet, er han redd.
- Hvis ingen bryr seg om det, gidder de ikke å tagge, tror han.
Starter på nytt
Internt i Ringerike kommune er det diskutert hva som kan gjøres for å stoppe den uønskede aktiviteten. Andre steder er egne taggevegger satt opp for lovlig utøving av kunstneriske evner, men i Oslo har veggene ikke vært noen suksess, har kommunalsjef Asle Aker forstått.
Han vet at kommunen noen ganger har leid inn firmaer for å fjerne tagging. Andre ganger er signaturene malt over.
- Men når du maler over, får taggerne en perfekt flate for å starte opp på nytt, sier Aker.
En betongbygning som rådhuset må ifølge ham ofte sandblåses for at spraymalingen skal bli borte. Samme metode må gjerne brukes på fasader i teglstein, og kostnadene blir fort ganske høye.
Ungdomsaktiviteter?
Kommunale pumpestasjoner for vann og kloakk har i mange år vært taggeobjekter, men de ligger ofte avsides til og er ikke så eksponert for omgivelsene. Derfor har kommunen heller ikke brukt mye tid på å spore opp gjerningspersoner eller fjerne taggingen.
- Problemet har nok også vært mindre i en periode, sier han.
Men sist høst og i vinter er tagging blitt et stadig større problem. Spraymalingen har blitt veldig synlig i bymiljøet.
Asle Aker spør om flere aktiviteter for aldersgruppen, som lar kreativiteten få utløp med spraybokser, kan være en løsning?