Småkjøp sluker pengene

Av

Ungdom setter det ene beinet foran det andre når det gjelder økonomi, men i hvilken retning?

DEL

Til tross for ingen eller relativt få faste utgifter har en del ungdom lett for å kvitte seg med penger på overraskende kort tid.

Man har jo så klart alle stereotypene, fortellingene, og ryktene om hvordan både den ene og den andre personen tar begrepet «make it rain» litt for bokstavelig. Det er ingen hemmelighet at ungdom liker å bruke penger, ofte uten å tenke på hvor nødvendig og fornuftig kjøpet er.

Fredrik Njåstein (18) er elev ved Ringerike videregående skole og regner seg selv som en nokså gjennomsnittlig forbruker.

Småkjøp og festing

18-åringen tror en del unge sin økonomi er preget i større eller mindre grad av det samme som hans personlige økonomi, nemlig mange småkjøp.

– Eksempelvis brus eller andre varer i kantina som egentlig ikke er dyrt i seg selv, men som blir en større sum penger over tid ettersom det for tiden kjøpes flere julebrus om dagen, smiler Fredrik.

Festing og russetid er heller ikke gratis. Det erfarer Fredrik som ikke er alene om å bruke en del penger på byen.

– Som regel flere ganger i måneden blir det gjerne noen turer på Norsia som sjeldent skuffer en lørdagskveld, og da må man regne med at det også brukes noe penger. Man merker også russetidens pengesluk allerede, med tanke både russebil, treff og alt som hører til, forteller Fredrik videre.

Buss for tog? Eller var det bil for buss? Økonomisk og miljøvennlig busstransport erstattes med at elever kjører hver sin personbil til skolen.

– Det merkes litt i lommeboka hver dag, men det har jo sine fordeler. Man får jo muligheten å sove litt mer om morgenen, slipper å stresse for å vente eller stresse for å rekke bussen, og man kan dra da det passer seg selv best.

Netthandel

Handling av diverse varer på internett blir stadig mer populært og markedet er preget av færre mennesker i butikker og flere besøkende på nettet.

– Personlig handler jeg ikke så mye på nettet, men gangen jeg handler på nettet er det i så fall ikke så kostbare varer. For eksempel pleier jeg å kjøpe deler av kostymer til temafester, snapbacks og capser.

Dårlige vaner

Med tanke på framtiden kan det være merkes økonomisk å skaffe seg dårlige vaner sånn som hyppige småkjøp helt uten at man ikke alltid tenker like mye over nødvendigheten av kjøpene.

Personlig jobber Fredrik forholdsvis mye ved siden av skolen og setter alltid over halve lønning sin hver måned til sparing, som han også råder andre å gjøre.

– Det er å ikke glemme at det alltids kommer en framtid hvor de fleste skal studere videre og trenger penger til hybel, skolegang og så videre, avslutter Fredrik.

Artikkeltags