Gå til sidens hovedinnhold

1 av 3 i Buskerud er usikre på om røykvarsleren fungerer

Artikkelen er over 3 år gammel

Januar er en av de månedene det brenner mest. Samtidig er det flere tusen defekte røykvarslere i Buskerud som er modne for utskifting

– Hver dag er det over 100 branntilløp i norske hjem. Flere av disse ender med tragedie. Hadde alle hatt en røykvarsler som fungerte, kunne flere liv ha vært reddet, sier Lise Killi, kunderådgiver i Gjensidige i en pressemelding.

En undersøkelse fra Gjensidige gjennomført av Ipsos viser at 1 av 3 innbyggere i Buskerud ikke har kontroll på om røykvarsleren virker eller ikke. Kun 42 prosent oppgir at de er helt trygg på hvordan de bruker brannslukningsutstyret.

LES OGSÅ: Nå må du bytte batteri!

Riktig montering

Killi påpeker at det også er viktig at røykvarsleren blir montert riktig.

– Helst bør den henge midt i taket og minimum 40 centimeter fra vegg og ikke «gjemmes vekk» slik mange gjør.

– Hvis det ved kontroll av røykvarsleren avdekkes at den ikke fungerer selv om batteriet er nytt, er varsleren ødelagt og må straks skiftes ut med en ny. Ha minimum en i hver etasje, gjerne seriekoplet, forteller Killi i pressemeldingen.

Gode råd

1.   Bytt batteri i alle røykvarslere

2.   Sjekk at røykvarsleren virker

3.   Er røykvarsleren eldre enn 10 år, bytt til ny

4.   Monter seriekoblede røykvarslere i større boenheter

5.   Gjennomfør brannøvelse med liten og stor

 

Ta med barna

– Mange tenker at skader og branner ikke skjer hos en selv, og tror brannvesenet skal komme og slukke hvis det går galt. Slik er det ikke. Man må være sin egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring, sier kunderådgiveren.

– En fin aktivitet nå i januar kan være å ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarsler og at brannslukker virker.

Kommentarer til denne saken