Ringkollstua kan bli stengt

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Ringkollstua kan bli stengt dersom ikke utbyggingsplanene blir noe av, mener driver Sjur Langslet og styreleder Odd Brenden. Både Fylkesmannen og Direktoratet for naturforvaltning varsler innsigelser mot planene.

DEL

– Den eneste måten vi kan drive Ringkollstua på er ved å få lov til å ha overnatting og Fylkesmannen har også tillatt en viss grad av overnatting. Det er ikke lønnsomt å holde oppe bare for ski- og turgåere, sier Sjur Langslet, daglig leder av Kleivstua.

– Heve kjøpet

Høsten 2005 inngikk Kleivstua AS en avtale om kjøp av Ringkollstua med en klausul om at kjøpet heves dersom de ikke får bygge ut. Det er en klausul Langslet bekrefter at de vil benytte seg av.

Langslet får full støtte av styreleder Odd Brenden.

– Det er helt umulig å drive Ringkollstua uten å kunne tilby overnatting og ha mulighet til å ta imot grupper. Vi har prøvd alle andre muligheter og det er ikke lønnsomt nok å bare være en skistue, sier han.

Ifølge Brenden har det vært fem ulike drivere av stedet siden det sto ferdig i 1993 og alle har gitt opp.

– Vi i det sittende styret ser ingen annen utvei enn å få et overnattingstilbud på plass og vi vil trekke oss dersom vi ikke får godkjent utbyggingen. Da får andre overta og prøve og finne andre løsninger, sier Brenden og legger ikke skjul på at han tror det blir vanskelig.

Både Brenden og Langslet håper det skal være mulig å få til en utbygging, men frykter altså for Ringkollstuas fremtid dersom det ikke lar seg gjøre. Dermed kan turfolk i fremtiden komme til stengt dør.

Det er planlagt å bygge 25 hytterom fordelt på fem bygg liggende i bakkant av selve Ringkollstua. Med det vil man få overnattingsmuligheter og anledning til å ta imot større grupper.

Går imot utbygging

Ringerikes Blad har tidligere skrevet om at Fylkesmannen i Buskerud går imot planene. Nå har også Direktoratet for naturforvaltning gått sterkt ut mot planene. Direktoratet mener at utbyggingen av et kurs- og konferansesenter ikke er et tilretteleggingstiltak for allmennheten. De påpeker også at landskapsbildet ved Ringkollstua vil bli forandret og at Fylkesmannen har gått imot søknader om privat hyttebygging i området tidligere.

Langslet presiserer at Ringkollstua også etter en utbygging skal være et sted å komme innom for tur- og skigåere og han er ikke enig i direktoratets vurdering av at utbyggingen vil svekke allmennhetens tilgang til området. Han har dessuten begrenset utbyggingsområdet med to mål.

Innen tirsdag skal både styret og Langslet selv svare på brevet fra Fylkesmannen der de kommer til å argumentere for hvorfor de mener et overnattingstilbud er nødvendig.

– Vi ønsker å gå i en dialog med Fylkesmannen og eier og driver og se på om det kan være mulig å komme fram til et kompromiss, sier arealplanlegger i Ringerike kommune, Marthe Mollan.

Fylkesmannen og Direktoratet er også negative til planene om et skiskytteranlegg på Ringkollen.

Artikkeltags