Nei da, det er ikke vårflommen som har startet!

Mye vann i Hønefossen 27. februar er ikke et vanlig syn. Årsaken er is i vanninntaket ved kraftverket.

Mye vann i Hønefossen 27. februar er ikke et vanlig syn. Årsaken er is i vanninntaket ved kraftverket. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Mange stusset nok på vei over bybrua midt på dagen tirsdag. I Hønefossen buldret det iskaldt vann, og det er ikke vanlig i februar.

DEL

Noen hadde kanskje håpet at det var vårflommen som hadde satt inn, men Asgeir Thomsen ved driftsledersentralen hos Ringeriks-Kraft kan fortelle at det snarere er det motsatte som skjer.

– Dette skjer på grunn av temperaturen i vannet, og bevegelser i elva. Det får store isflak til å løsne, og disse setter seg fast i grinda ved vanninntaket til kraftverket, forklarer han.

Renner over

Dermed renner det rett og slett over, og vannet går i fossen i stedet. For anledningen med et betydelig grønnskjær mot den hvite snøen.

Men du trenger ikke å mobilisere venner og kjente fra andre deler av landet for å se fenomenet. Når de kommer fram, er det antakelig for sent.

– Vi jobber med å fjerne isen, slik at vi kan produsere strøm som vanlig, sier Thomsen til Ringerikes Blad litt etter klokken 13.30.

LES OGSÅ: Første vask på 12 år for Oppgangssaga

Kan skje igjen

– Dette er ikke helt uvanlig, og i år er det tykk og mye is. Med variasjoner i vannet i elva, vil det av og til løsne isflak, sier Asgeir Thomsen, som ikke utelukker at dette kan skje igjen i tiden som kommer. Ifølge meteorologene er det i hvert fall en god stund til vi kan vente oss noen issmelting som monner i vassdragene rundt Hønefoss.

Sjekk lokalt værvarsel 

Hold deg oppdatert uansett hvor du er!

Last ned appen ringblad.no, og få varsel på mobilen om de viktigste hendelsene og nyhetene.

For Iphone

For Android

Artikkeltags