Gå til sidens hovedinnhold

Elever kan slippe karakter i nynorsk

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter flere avslag har fylkespolitikerne omsider tro på at forsøk med valgfri nynorsk vil bli innført. Ringerike og Drammen videregående skoler skal bli forsøksskoler.

Neste skoleår kan elever ved Ringerike videregående skole .

3. klassingene Nora Huseby og Ingvild Saxegaard har et klart inntrykk av at nynorskfaget er lite populært blant elevene.

– Da sørger du for at de får ut nynorsken, sa ei venninne da Huseby skulle møte fylkespolitiker Christopher A. Wand (H) fra Hole.

Et samstemt hovedutvalg for utdanning står bak søknaden til Utdanningsdirektoratet, og Wand mener alt nå tyder på at den vil bli godkjent.

Underskriftsaksjon

Nynorsksaken i Buskerud startet med en aksjon på Ringerike videregående skole i 2009. Da hadde elevene hatt underskriftskampanje, og saken ble fremmet i fylkestinget. Men skolene kan ikke nedlegge sidemålsundervisningen. En forskrift for alle skoler sier at undervisning skal gis både på bokmål og sidemål, men den kan gjennomføres uten skriftlig vurdering, mener fylket.

– Det er ikke flertall på Stortinget for å endre kompetansemålene, men for forsøk som skal gi forskningsresultater, sier Wand.

Avgangselevene er for valgfri vurdering i nynorsk, men de synes at opplæringen bør beholdes.

Les også

Trenger vi egentlig nynorsk?

 

– Man skal kunne lese og forstå nynorske tekster. De er en viktig del av historien, men ingen bruker nynorsk aktivt etter videregående. Da er det dumt at det skal være med på vitnemålet ditt, sier hun.

Saxegaard synes også det er fint å kunne nynorsk, men hun ser ikke behovet for å ha karakterer i sidemål.

Velges bort

Rektor Ragnvald Lien regner med at elever flest vil velge bort sidemål, på samme måte som fremmedspråklige og dyslektikere kan få fritak. De vil få flere timer i norsk bokmål, men tredjeklassingene er ikke så negative til sidemålet som man kanskje skulle tro.

– Det er egentlig et veldig fint skriftspråk og er kjempefint i dikt. Flere kan få øynene opp for det fine ved det hvis de bare får undervisning og slipper presset, sier Huseby.

– Jeg har ikke vært noen fan av nynorsk. Alt som er valgfritt, gir deg mye mer motivasjon, legger Saxegaard til.

Jentene er ferdig med videregående før forsøket starter, men selv om de er for valgfritt sidemål, ville de trolig ikke søkt om fritak.

For nynorsk trekker opp karaktersnittet deres, og Lien kan bekrefte at elevene på Ringerike gjør det bra i sidemål.

Etter avslagene har fylkeskommunen ifølge Wand opprettet kontakt med utdanningsministeren og fått en veileder i hvordan fylket bør søke.

– Man kan aldri være sikker på noe, men alt tyder på at det blir forsøk neste år, sier Christopher A. Wand (H).

Kommentarer til denne saken