Gå til sidens hovedinnhold

Ringerike vant første runde

Artikkelen er over 13 år gammel

Det kan bli starten på et norsk industrieventyr at Norsk Titanium nå har bestemt seg for å etablere en pilotfabrikk for produksjon av titan i Ringerike ved hjelp av en renere og mer effektiv metode.

Det var fredag at styret i Norsk Titanium bestemte seg for at pilotfabrikken skal bygges på Eggemoen - og ikke på Rjukan, som var det konkurrerende stedet.

Allerede mandag starter arbeidet med å bygge opp pilotfabrikken, som blir en fullverdig fabrikk i mindre skala.

- I oktober skal vi bestemme hvor fullskalafabrikken skal stå. Det blir enten på Ringerike eller Rjukan, sier Petter Gjørvad, administrerende direktør i Norsk Titanium.

Teknologisk miljø

Metallet titan har unike egenskaper og kan brukes på en rekke områder. Med et verdensmarked som formelig skriker etter det ettertraktete metallet har Norsk Titanium utviklet en alternativ måte å produsere titan på. Ved hjelp av elektrolyse, og ikke ved hjelp av den kjemiske prosessen som i dag brukes, er Petter Gjørvad overbevist om at titan er fremtidens metall.

Pilotfabrikken skal jobbe i nært samarbeid med Ola Tronrud og Eggemoen næringspark.

- Vi valgte Eggemoen som sted for pilotfabrikken på grunn av det teknologiske miljøet som er der. Vi har tenkt ut det teknologiske konseptet og skal nå utvide dette til en fullskala pilotenhet, sier Gjørvad.

Arbeidsplasser

Produksjonen skal være i gang på senåret i år og det er meningen at pilotfabrikken skal eksistere lenge på Eggemoen.

- Hvor mange som blir ansatt der er vi ikke sikre på ennå. Men i fullskalafabrikken blir det rundt 70 personer, så det blir noen færre i pilotfabrikken, sier Gjørvad, som er oppvokst på Ringerike.

- Men det har naturligvis ikke hatt noe å si for denne avgjørelsen.

Samarbeidspartnere

Norsk Titanium har i flere måneder hatt nær kontakt med Ringerike kommune, både muntlig og skriftlig, for deriblant å finne ut om det er nok kvalifisert arbeidskraft på Ringerike.

Det er REC-gründer Alf Bjørseth som eier Norsk Titanium via investeringsselskapet Celmar. Ola Tronrud og hans Tronrud Engineering har i åtte år hatt et tett samarbeid med REC i produksjonen av solcellepaneler.

- Spennende og morsomt

- Bjørseth har noen utrolige visjoner. Dette er et spennende og morsomt prosjekt. Titan er et metall som brukes mye i fly- og romfartsindustrien. Dette dreier seg om en ny teknologi hvor det gjelder å tenke nytt og finne nye metoder for å lage titan i halvfabrikata, sier Ola Tronrud.

Ved å bruke den nye metoden med elektrolyse i stedet for en kjemisk prosess blir produksjonen av titan mye renere og mer effektiv.