Den skandinaviske finalen gikk av stabelen i Statoils lokaler på Fornebu. 650 barn og unge fra Norge, Sverige, Danmark, Island og Færøyene deltok.

Blant dem var åtte jenter og tre gutter fra Ringerike Montessori på Ask, som slo knockout på alle i regionsfinalen i Drammen i november.

De lokale elevene, som er i alderen ni til tolv år, leverte en solid innsats i finalen på Fornebu. Lagene konkurrerte i kategoriene forskning, teknologi, markedsføring og kjerneverdier, i tillegg til robotkonkurransen der lagene styrte en egenlaget legorobot gjennom en løype der den skulle utføre forskjellige oppdrag.

Talenter i realfag

Elevene på Ask har blant annet forsket på et toalett som skiller urin og avføring. Løsningen vil både spare vann og ta bedre vare på ressurser som fosfor og energi, samt redusere forurensing.

– Realfagstalenter er en sjelden vare i Norge. Water Cycle Lovers fra Ringerike har vist en imponerende innsats, glød og læringsvilje under hele turneringsperioden. Det er nettopp disse kvalitetene som kjennetegner Norges største talenter innenfor idrett, kultur og utdanning. Forhåpentligvis vil mange av deltakerne bli ingeniører og forskere i framtiden, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Statoil Morgendagens Helter.

Og det skal ikke forundre oss om det bor både ingeniører og forskere i magen på de unge elevene fra Ringerike Montessori.

Etter finalerundene var det til slutt laget Septem fra Bodø og Steigen som ble kronet til vinner av konkurransen. Laget skal dermed representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i USA. Norske lag fra Stavanger og Rana ble også hedret med priser.

Les også

Karin Glesne: De umulige realfagene?

 

13.000 deltakere

First Lego League 2017 er verdens største kunnskapsturnering. Arrangementet er et samarbeid mellom organisasjonen FIRST og Statoils talentprogram Morgendagens Helter. Hensikten er å øke interessen for realfag, og dermed stimulere barn og unge til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

Siden midten av september har 13.000 deltakere fordelt på 899 lag fra 44 skandinaviske byer jobbet for å løse utfordringer med hvordan man kan bruke vann på en bedre måte. Etter de regionale finalene sto det kun 45 lag igjen i turneringen, blant annet laget som kaller seg «Water Cycle Lovers» fra Ringerike Montessori.

First Lego League

Kunnskaps- og teknologikonkurranse for barn i alderen 10 til 16 år, arrangert siden 2000.

Samarbeid mellom organisasjonen FIRST Scandinavia og Statoils talentprogram Morgendagens Helter der selskapet støtter talentutvikling innenfor idrett, kultur og utdanning.

Hensikten er å øke interessen blant unge for teknologi og vitenskap, samt stimulere dagens ungdom til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

I Skandinavia har 13.000 deltakere på 899 lag kjempet om de 45 ledige plassene i den skandinaviske finalen. Over 250.000 barn fra 90 land deltar på verdensbasis.

Årets tema heter Hydro Dynamics og handler om å utforske problemer innenfor det menneskelige vannkretsløp.

Den skandinaviske finalen ble arrangert i Statoil sine lokaler på Fornebu.

Den globale finalen avholdes i Detroit i USA til neste år.