Bevilger seg selv fire millioner mer

Votering: Flertallspartiene og Frp stemte for en økning av politikernes godtgjørelse. Senterpartiet og Sol ga en mindre økning.

Votering: Flertallspartiene og Frp stemte for en økning av politikernes godtgjørelse. Senterpartiet og Sol ga en mindre økning. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flertallspartiene ville ikke gi helse og omsorg mer penger i år, men de samme partiene øker sin egen godtgjørelse med fire millioner.

DEL

Et klart flertall i kommunestyret stemte for å øke ordførerens godtgjørelse med 300.000 kroner fra 585.000 kroner i dag til 885.000 kroner som er den samme som lønna til en stortingsrepresentant.

Godtgjørelser for varaordfører, gruppeledere og komiteledere settes som en viss andel av ordførerens. Møtegodtgjørelsen for å møte i kommunestyret skal øke fra 750 kroner til 1.600-1,700 kroner.

Først i 2016

Økningen vil først gjelde for neste kommunestyreperiode og først tre i kraft 1.1.2016.

Totalt vil det gå med cirka fire millioner kroner mer til politikerne med de nye satsene.

Opposisjonen, det vil i denne saken si, Senterpartiet, Solidaritetslista og Steinar Larsen (uavhengig) stemte for en lavere økning.

Der ville ordførerens godtgjørelse økt til 675.000 kroner, tilsvarende lønnsøkningen de kommunalt ansatte har hatt.

– Er det i anstendighetens navn riktig å øke kostnadene med fire millioner kroner når vi krever kutt andre steder. En dobling av godtgjørelsene hører ikke noe sted hjemme, sa Einar Zwaig (Sol,).

En uformell avstemning på ringblad.no fikk 567 engasjerte lesere til å stemme fram sin mening. 36 prosent av leserne mente at politikerne fortjente en økning i lønnen, som har stått stille siden 2007. 58 prosent mente derimot at politikerne ikke var berettiget en lønnsøkning, mens seks prosent svarte at de ikke visste.

Demokratiet koster

Alf Meier (Ap) er blant dem som forsvarer økningen.

– Ordførers godtgjørelse har stått stille lenge. Møtegodtgjørelsen ble i sin tid til og med satt ned. Hvis vi hadde fulgt vanlig lønnsøkning ville den allerede vært på dette nivået. Demokrati vil koste litt og politisk arbeid tar mye tid. Det er rimelig at vi får noe igjen for det, sa han.

Hans Petter Aasen (Sp) var skuffet etter vedtaket. Tidligere i møtet ble hans forslag om å gi fem millioner kroner mer til helse og omsorg nedstemt.

– I den saken var det umulig å finne noen ekstra penger. Like etter gir man seg selv fire millioner kroner mer. Vi politikere maner til moderasjon. Dette lukter vondt, sa han etter debatten.

Alf Meier er ikke enig.

– Vi kan ikke gi mer penger til helse og omsorg i dette budsjettet. Det ville bare ført til et mindre underskudd i helse og omsorg og ville ikke hatt noen effekt. Økningen til politikerne kommer først neste år.

LES OGSÅ: Fire millioner kroner ble til tre millioner

Meningene er delte. Her er noen av kommentarene fra Facebook:

Elisabeth Lien: NEI!!!!!!!! Hvor skal det tas i fra????? Ringerike har jo så dårlig råd.....eller har de ikke det???????

Torgeir Stadheim: Gi ordfører 2 mill i året! Da hadde det blitt konkurranse om plassen!

Hege Endrerud: Voldsomt til økning da:) er det ikke mer rett med bitte litt og litt for hvert år som andre arbeidere.

Øystein Teigre: Topp ansvarlig i " konsern/organisasjon med milliard omsetning og tusenvis av ansatte med lønn som en butikksjef i Rema?

Unn-Grete Nøttestad Jensen: Bærer rett inn i Robek igjen med denna kommunen....

Kjell Juverud: Jeg mener han skal ha lønnsøkning. Men er ikke 300000 vel mye. Det er mange som ikke tjener mer.

Jenny Gulbrandsen: Nei. Hvordan kan det forsvares at en ordfører går opp så mye i lønn i kommunen som er så fattig at de ikke klarer å holde helsevesenet sitt skikkelig?

Conny Antonsen: Men i he... da... Er det mulig.. Di kan brukes på skoler og eldre.. Arrrrrg...

Lars Leinan Håkonsen: vi er så fattige at det synts vi ikke noe om!

Anders Amundsen: Nei på ingen måte !

Grethe Johannessen: Hvor tar de disse pengene fra da?

Jan Erik Pedersen: Den økningen som er blitt foreslått opp til 675000 må være mer enn nok om han ikke skal opp 200000 mer.\uD83D\uDE0E

Britt Hjerpseth: Ja,det er på tide!!

Christer Lillestrøm: Hahahah off

Lene Brentebråten: Det var veldig mye.

Gerd Torp Andersen: Ja. Det er ingen ni til fire jobb. Stort ansvar og mange krevende oppgaver....

Kai Christian Bøhler: tja

Hege Halvorsen: Bruk det på barn og eldre

Bettan Tolly: Send han til Afghanistan.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken