Inviterer til folkefest med musikk, mangfold og mosjonsløp

Foran: Viera Rozmara Frydenlund, Anette Coucheron, Eli Johanne Ruud, Parviz Salimi.
Bak: Roar Olsen og John A. Bakke.

Foran: Viera Rozmara Frydenlund, Anette Coucheron, Eli Johanne Ruud, Parviz Salimi. Bak: Roar Olsen og John A. Bakke. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

17. mai-komiteen er i rute med sin togplanlegging til nasjonaldagen.

DEL

Den store dagen blir også i år feiret med et solid fundament i tradisjonene. Samtidig blir tradisjonene utvidet litt, etter inspirasjon fra to energirike initiativtagere fra i fjor.

LES OGSÅ: Skal bli ferdige til 17. mai

«17. mai-femmeren»

Stig Andy Kvalheim Rambø og Geir Engen benyttet muligheten til å bruke salutten som startskudd for sitt helt eget nasjonaldagsløp.

I år har løpet blitt utvidet til et offisielt løp på 5 km. Det blir folkehelse på folkedagen. Arrangørene presiserer at løpet er frivillig, men tilgjengelig for alle som vil.

Man satser skyhøyt og håper i det minste på en fordobling av deltakermassene, til 4 løpere i år.

17. mai-komiteens leder Roar Olsen og  Viera Rozmara Frydenlund.

17. mai-komiteens leder Roar Olsen og Viera Rozmara Frydenlund. Foto:

Første salutt 07.00 er startskuddet for «17. mai- femmeren», og man må ikke løpe hele veien.

Mangfold

Ringerike har nå borgere med opphav fra over 100 land. Komiteen er satt sammen av et variert utvalg av ildsjeler og beundrere av den norske frigjøringen og den norske grunnloven.

På mange måter er vår nasjonaldag ganske unik. Et av trekkene er at det er parader utført av hele befolkningen.

Komiteen presiserer at det er et tog uten tanks. Man ønsker at folk kan bruke sine nasjonaldrakter, men da med respekt for den norske grunnloven og det norske flagget.

Speiderne øvde på oppgavene foran den store dagen.

Speiderne øvde på oppgavene foran den store dagen. Foto:

Hvalsmoen Transittmottak vil også ha en egen del i toget. Det er samfunnet som skal feires, uansett hvor man kommer fra, derfor gir man rom for alle i toget.

LES OGSÅ: Nå blir det litt mindre stress på 17. mai

Tradisjon tro

Det blir tradisjonelt opplegg ved alle våre lokale tettsteder, også de nå nedlagte skolene Stranden og Vegård vil ha sine arrangementer. Det foregår noe over alt. Det finnes program for de ulike arrangementene.

I Hønefoss blir dagen startet med salutt, og fulgt opp med taler ved de viktige minnestedene.

Ordføreren taler ved krigsgravene på kirkegården klokken 08.45. Selv om dagen slik sett er fundamentert i det dypeste alvor, med frigjøring og norsk grunnlov som sine kjerneverdier, blir det også fokus på nettop feiring og glede.

LES OGSÅ: Slik skal Brutorget forskjønnes til nasjonaldagen

Gratis kino

Foruten tog, allsang og underholdning, er det gratis kinoforestilling, med Doktor Proktor og tidsbadekaret, mens kommunen og Kuben stiller med gratis parkeringsplasser.

Ved sykehuset blir det også et eget arrangement, som nytt for året starter klokka 15.30.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Speider Bertine Jensen skal bidra i flaggheisingen 17. mai.

Speider Bertine Jensen skal bidra i flaggheisingen 17. mai. Foto:

Søndre park

Toget i Hønefoss starter fra Nordre torg klokken 10.00 og går til Søndre park, hvor det blir taler og litt underholdning. Veien, Helgerud og Hønefoss Skolekorps drillpiker åpner arrangementet sammen med Hønefoss Ungdomskorps.

Det blir videre blant annet musikalsk underholdning av kulturskolens storband Big Band Bullies under ledelse av dirigent Øystein Olsen Vadsten, gaveoverrekkelse fra russen, tale av ordføreren og allsang.

Eli Johanne Ruud, Viera Rozmara Frydenlund, Anette Coucheron , Parviz Salimi, Roar Olsen, komiteens leder, og John A. Bakken.

Eli Johanne Ruud, Viera Rozmara Frydenlund, Anette Coucheron , Parviz Salimi, Roar Olsen, komiteens leder, og John A. Bakken. Foto:

Komiteen gjorde noen av sine forberedelser i Søndre park tirsdag kveld, mens speiderene øvde på blant annet sin flaggheising.

Komiteen har prøvesittet benkene i Søndre park.

De ser frem til at benkene, byen og tettstedene fylles med feststemte mennesker som setter pris på frihet og verdiene rundt den tradisjonsrike nasjonaldagen.

Se programmet for Ringerike kommune her.

LES OGSÅ: Markerte 8. mai i parken

Artikkeltags