Brannvesenet stanset grilling i Hovsenga

IKKE TILLATT: Brannvesenet har en rekke utrykninger til bruk av åpen flamme. Lørdag var det noen som hadde tatt i bruk tønnegrill i Hovsenga.

IKKE TILLATT: Brannvesenet har en rekke utrykninger til bruk av åpen flamme. Lørdag var det noen som hadde tatt i bruk tønnegrill i Hovsenga. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannvesenet rykket ut for å slokke en tønnegrill i Hovsenga lørdag ettermiddag. Etter en rekke utrykninger i helgen minnes det nok en gang om bålforbudet.

DEL

All bruk av åpen ild i og i nærheten av utmark er forbudt i Ringerike, Hole og Jevnaker kommuner nå. Likevel får brannvesenet stadig meldinger om folk som griller med åpen flamme.

Lørdag ved 13-tiden var det noen som brukte tønnegrill på Hovsenga i Hønefoss.

– Det er ikke trygt, og heller ikke tillatt, å gjøre dette nå. Vi fikk slokket grillen. Det henger plakater i området om at det er stor skogbrannfare og ikke er tillatt med bruk av åpen ild. Det er all grunn til å minne om forbudet, sier utrykningsleder Jørn Nicolaysen i Ringerike brann- og redningstjeneste.

Mange utrykninger

Bare siden fredag kveld har brannvesenet hatt utrykning til Sperillen, Øyangen, Ringkollen og Hønefoss etter melding om bruk av åpen ild. Det har ikke vært dramatikk på noen av stedene, men likevel er det urovekkende.

– Vi bruker mye ressurser på disse utrykningene nå. Det henger skilt med informasjon om forbudet ved alle innkjøringer til kommunen. Vi skulle nok ha merket på enda flere steder, men det er krevende å skilte absolutt overalt, medgir Nicolaysen.

Brannvesenet har informasjonsark på sju forskjellige språk. For problemet er som regel ikke lokalbefolkningen, men turister som ikke er klar over forbudet.

LES OGSÅ: Griller du ved skog og mark i Hole, Ringerike og Jevnaker kan du bli straffet

Står ansvarlig

Skogbrannfaren er ekstrem, og konsekvensene av en eventuell brann i et sentrumsnært område som Hovsenga kan bli store.

– Hvis det skjer noe, står den som har forårsaket brannen ansvarlig, sier Nicolaysen.

Det er heller ikke tillatt med åpen flamme i egen hage, men foreløpig er det lov å bruke gassgrill eller elektrisk grill hjemme.

– Men ta gjerne forholdsregler, ha en vannslange i nærheten og vann rundt og under, oppfordrer han.

Ringerike brann- og redningstjeneste har lagt ut følgende melding i sosiale medier, for å minne om bålforbudet:

«Turister er vanskelig å treffe for oss med forebyggende info, selv om vi har gjort flere tiltak. Vi setter derfor stor pris på dere som informerer disse om risikoen. Enten om du jobber i turistnæringen, er naboen til noen som camper som skal tenne bål eller hvis du på annen måte er i kontakt med turistene. Fortsett med dette!»

LES OGSÅ: Skogbrannfaren har økt 

Artikkeltags