– En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt

Montert i forbindelse med komfyren kan den hindre brann, mange av dagens komfyrvakter er trådløse.

Montert i forbindelse med komfyren kan den hindre brann, mange av dagens komfyrvakter er trådløse. Foto:

Brannvesenet har stand på Kuben og Vik torg fra 10.30 til 14 førstkommende torsdag. Da kan du få mer info om komfyrvakt.

DEL

Fersk statistikk fra DSB viser at brannvesenet rykket ut til 68 komfyrbranner i Buskerud i 2017. En komfyrvakt kan redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk, opplyser Ringerike brann- og redningstjeneste i en pressemelding.

Brannvesenet rykket i fjor ut til 3.344 boligbranner i Norge, hele 1.516 av disse var branner eller branntilløp på komfyren.

Tørrkoking

– Komfyren er hjemmets klart største brannkilde. Så godt som alle komfyrbranner skyldes tørrkoking og ikke tekniske feil ved produktet. Da er det veldig fint å ha en komfyrvakt som hindrer at farlige situasjoner oppstår. Vi anbefaler alle å installere komfyrvakt, sier branninspektør Øystein Haugen i pressemeldingen.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos flere elektronikkbutikker, i en rekke kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til for at en brann skal blusse opp og komme ut av kontroll, sier Haugen.

Slik fungerer den

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren, opplyser brannvesenet.

Torsdag 15. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet rundt de altfor mange komfyrbrannene.

Artikkeltags