Gå til sidens hovedinnhold

«Reiulf» ble redningen for 12

Artikkelen er over 9 år gammel

Båten «Reiulf», som i flere tiår er blitt brukt til å frakte AUFere til og fra Utøya, sank 22. juli. Men den reddet også mange unge liv.

Mens kulene fløy rundt dem 22. juli, klarte en gruppe ungdommer å komme seg i båten «Reiulf» som lå ved Utøya. De tok årene fatt, og totalt 12 personer skal ha søkt tilflukt i båten, melder Adresseavisen, som også forteller at de 12 unge personene måtte ligge lavt for ikke å bli skutt. Alle de 12 skal ha berget livet. Båten sank etter hendelsen, og ifølge vitner skal den ha hatt mange kulehull.

I trygghet

På ferden over Tyrifjorden, fra Utøya mot land, skal båten ha blitt beskutt mens en av ungdommene om bord rodde sine kamerater i trygghet. Ungdommene ble til slutt berget i land, men båten har ingen sett noe til siden.

– Vi er ikke helt sikre på hvor den sank, opplyser Ole-Kristian Vefferstad i Arbeiderpartiet.

Vefferstad er Arbeiderpartiets kontaktperson i forbindelse med opprydningsarbeidet på Utøya.

– Prioritet nummer en er å rydde Utøya for personlige eiendeler. Dette er blant annet med tanke på de pårørende og overlevende. Deretter må vi begynne å se på de materielle skadene, deriblant båten «Reiulf» som ligger på Tyrifjordens bunn, sier Vefferstad.

Han er altså, på nåværende tidspunkt, ikke sikker på hvor «Reiulf» befinner seg.

– Men det er viktig i tilfelle den ligger på et sted den ikke bør, for eksempel nærme land, sier han.

Usikker

Politiet sendte tirsdag ut en pressemelding der de skrev at «Reiulf» skal heves.

– Når opprydningen på Utøya er ferdig må vi ta en vurdering på når dette vil bli gjort. Akkurat nå har vi ikke helt oversikt over alle de materielle skadene, sier Vefferstad.

– Det er en tid for alt, og alt skal vurderes. Men per nå har ikke det materielle fokus.

«Reiulf» har fraktet folk til og fra AUF-øya i mange tiår. Einar Gerhardsen og statsminister Jens Stoltenberg er blant dem som har tatt «Reiulf» til Utøya.