Gå til sidens hovedinnhold

Denne dagen er det flest forsinkelser

Artikkelen er over 3 år gammel

Her er er de beste og verste tidspunktene å fly.

Forsinkelser og kanselleringer ødelegger både ferier og forretningsreiser for mange nordmenn.

En ny analyse av norske flyforsinkelser viser når du bør unngå å fly i Norge. Enkelte dager og tider på døgnet gir nemlig langt større risiko for flyforsinkelser enn andre.

Risikoen for å havne på et forsinket fly i Norge er størst på fredager mellom 16.00 og 22.00.

Fredag er nemlig den dagen i uken hvor det er størst risiko for at flyet blir forsinket til destinasjonen. Samtidig er sen ettermiddag og kveld den tidsperioden i døgnet der flest flyreiser er forsinket i Norge, uansett dag.

Kan lønne seg å vurdere reisedag

Selskapet AirHelp har tatt for seg alle flyavganger fra norske flyplasser mellom 1. januar og 24. august 2017. Analysen viser at omtrent hver sjette flyvning (17 prosent) på fredagene er forsinket med minst 15 minutter ved ankomst.

Ser man på reisetidspunktet for alle ukedagene, er 18 prosent av alle flyvninger mellom klokken 16.00 og 22.00 forsinket landet sett under ett – men hele 22 prosent på Gardermoen.

Like bak kommer tidsrommet fra 22.00 om kvelden til 06.00 om morgenen, med 16 prosent forsinkelser over hele landet.

– Om du ikke må reise til spesielle reisetider, kan det lønne seg å vurdere hvilken dag og når på døgnet du helst bør reise med fly. På fredager er flyene ofte fulle av folk som skal på ferie og forretningsfolk på vei hjem for helgen. Jo flere passasjerer som skal med flyet, desto lengre tid tar det å fylle og tømme det. Dermed øker også risikoen for forsinkelser, sier Andreas Hermansson, Airhelps landssjef for Norge.

LES OGSÅ:  2.000 avganger innstilt i fjor

Tirsdag er best

Hvis du ønsker å reise når det er minst risiko for forsinkelser, er tirsdag den beste dagen å fly på i Norge. Bare 11 prosent av alle avganger på tirsdager er forsinket ved ankomst.

Analysen viser også at flyene er mer presise jo tidligere på dagen du flyr. Tallene viser at flyreisene om morgenen mellom kl. 06.00 og 12.00 er de mest presise, med bare 11 prosent forsinkede avganger. Dette er uavhengig av ukedag.

– Forsinkelser forplanter seg ofte utover dagen og gjør at morgenflyene som regel er de beste, mens risikoen for forsinkelser blir større senere på kvelden. Dette kommer ofte ikke tilbake til normalen før første flyvning på morgenen. Er du avhengig av å komme presis til destinasjonen, vil en så tidlig flyvning som mulig gi deg de beste sjansene, påpeker Hermansson.

LES OGSÅ: Slik går du fram hvis du blir forsinket

Avhengig av sted

Det er verdt å merke seg at tidspunkter for flest forsinkelser kan variere fra flyplass til flyplass. Tirsdag er den beste dagen å reise på i snitt, men Værnes Lufthavn ved Trondheim og Langnes i Tromsø har færrest forsinkelser på onsdager.

Både på Gardermoen og Værnes er fredagen den verste dagen med henholdsvis 20 og 18 prosent forsinkelser.

Også tidspunktet på døgnet varierer fra flyplass til flyplass. I Tromsø er tiden etter kl. 22.00 den verste. Da er 34 prosent av flyene forsinket. (ANB)

Her er dine rettigheter når flyet er forsinket:

  • Hvis flyets ankomst er mer enn 3 timer forsinket, eller kansellert, kan du ha rett til erstatning. Ankomsten er ikke når flyet treffer bakken, men når den stopper ved gaten og dørene åpnes.
  • Grunnen til forsinkelsen er avgjørende. Driftsomstendigheter, blant annet mangel på ansatte eller sikkerhetsmangler, er blant årsakene som gir deg rett til erstatning.
  • Størrelsen på kompensasjonen varierer. Avhengig av hvor lang turen var, hvor reisen gikk og hvor stor forsinkelsen var, kan du ha rett til mellom 2.300 og 5.500 kroner i erstatning.
  • Forsinkelser på grunn av spesielle/ekstraordinære omstendigheter kompenseres ikke. Dette inkluderer situasjoner som lyn, medisinsk nødhjelp, streik, dårlig vær, restriksjoner fra lufttrafikktjenesten, plutselig svikt i flyplassens radar, politisk uro og lignende.
  • Avhengig av lengden på turen og lengden på forsinkelsen har du rett til mat og drikke på flyplassen dersom du må vente lenger enn to timer.
  • Hvis du er strandet på flyplassen over natten fordi du vil bli booket om til et annet fly dagen etter, har du krav på et hotellrom og transport til/fra flyplassen.
  • Sørg for å lagre alle kvitteringer. Hvis forsinkelsen betyr at du går glipp av en forhåndsbetalt hotellovernatting, leiebil eller annet, kan du ha rett til erstatning.
  • Vær oppmerksom dersom flyselskapet tilbyr deg en reisekupong eller lignende, og du må signere. Det kan bety at du gir avkall på retten til framtidig kompensasjon.
  • Hvis du blir varslet om at flyet er kansellert, gjelder særskilte regler. Hvis varselet er gjort mindre enn 14 dager før avreise, har du rett til å komme på et alternativt fly maks to timer før din opprinnelige bestilling og ankomst maks fire timer etter den opprinnelige bestillingen. Hvis varselet er gjort mindre enn sju dager før, er det henholdsvis en og to timer.
  • Husk å lagre ditt boardingpass, slik at du har den nødvendige informasjon hvis du ønsker å søke erstatning. Merk: Dette gjelder reiser som dekkes under Europaparlamentets lovgivning. (Kilde): AirHelp)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.