Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaug trekker seg: – En heksejakt

Artikkelen er over 3 år gammel

Sylvi Listhaug sier hun ikke kan tillate at hennes avgang åpner for at Frp mister makt, og trekker seg som justisminister. – En ren heksejakt, sier hun om det som har skjedd.

– Jeg er glad for at Siv og hele partiet var villig til å legge regjeringsdeltagelsen til side for å støtte meg som justisminister. Men jeg kan ikke tillate at min avgang åpner for at Frp mister makt og gjennomslag, skriver Listhaug i et innlegg som også blir postet på Facebook-sidene hennes.

Hun framholder at hun går av frivillig.

– Det har vært helt opp til meg selv om jeg skulle stå hele veien ut, eller om jeg skulle trekke meg, skriver Listhaug.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) blir fungerende justis- og innvandringsminister etter Sylvi Listhaugs avgang, erfarer NRK. Sandberg blir utnevnt i ekstraordinært statsråd tirsdag.

LES OGSÅ: Støre: – En seier for ytringsfriheten

Surrealistisk

Hun kaller prosessen forut for avgangen «en ren heksejakt».

– Tusen takk for den helt fantastiske støtten dere har gitt meg! Spesielt denne uken hvor det har stormet som verst. Det har vært en svært krevende tid for både meg og familien, skriver Listhaug på Facebook tirsdag morgen.

– Den siste uken har vært helt surrealistisk. Et facebookinnlegg, som overhodet ikke hadde noe med 22. juli å gjøre, og som jeg har beklaget at ble lagt ut, har omgjort norsk politikk til en barnehage. Da mener jeg det er mitt ansvar å opptre voksent, skriver hun.

LES OGSÅ: Flere dagers drama: Tidslinje over Listhaug-saken

Anklager Støre

Hun mener hun har blitt utsatt for en «ren heksejakt», og anklager Ap-leder Jonas Gahr Støre for å kneble ytringsfriheten.

– Jeg kommer aldri til å godta at debatten legges på Støres premisser. Ytringsfriheten er en viktig norsk og vestlig verdi vi må stå opp for. Jeg kommer aldri til å være en politiker som er lik alle andre. Jeg vil være meg selv, skriver Listhaug.

Listhaug poengterer at hun gang på gang har tatt avstand fra ekstremisme, men at helt vanlige mennesker som har støttet henne har blitt stemplet og hengt ut på det groveste.

– Den siste uken har helt vanlige mennesker blitt stemplet og hengt ut på det groveste, bare fordi de støttet meg og Frps kamp for en streng og rettferdig innvandringspolitikk Jeg vil sammen med alle disse vanlige folkene fortsette kampen for ytringsfriheten og en streng innvandringspolitikk. Når jeg nå går av lover jeg å ikke gå stille i dørene på Stortinget. Nå kommer jeg til å konsentrere meg hundre prosent om å fronte FrPs politikk sammen med mine gode stortingskollegaer, skriver hun videre.

LES OGSÅ: – Vi står igjen med spørsmålet om et uklokt Facebook-innlegg skal velte en regjering

Solberg: – Ikke en barnehage

Statsminister Erna Solberg (H) er uenig i Sylvi Listhaugs (Frp) karakteristikk av norsk politikk som en barnehage.

– Jeg vil ikke karakterisere norsk politikk som en barnehage. Vi må puste med magen, og diskutere politikken. Jeg er mer opptatt av å gjøre Norge bedre, sa statsministeren.

Solberg er også uenig i at mistillitsforslaget er et forsøk å kneble ytringsfriheten, noe Listhaughevdet i pressemøtet tirsdag morgen.

Hun vil heller ikke kalle den siste uka en heksejakt mot Listhaug og mener begge sider av debatten bør se på hvilke karakteristikker de har kommet med av den andre parten.

– Jeg er uenig i Sylvis første post og også i noe av det Jonas har sagt. Vi skal ikke tolke hverandre i verste mening.

Håper på mer konstruktiv debattklima

– Jeg har informert Stortinget om at det blir ekstraordinært statsråd på Slottet i dag klokken 12. Der vil Sylvi Listhaug gå av som justisminister, sa Solberg fra Stortingets talerstol tirsdag formiddag.

– Med dette håper jeg vi kan legge en opphetet diskusjon bak oss, og komme tilbake til et annet og mer konstruktivt debattklima, sa statsministeren.

Om det videre samarbeidet med KrF, sier Solberg følgende:

– Jeg har tro på at vi finner et godt samarbeid med KrF fremover. Vi har hatt fem statsbudsjetter med KrF og har mange saker vi følger opp.

Helleland har stor respekt

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, har stor respekt for at Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister.

– Jeg synes Sylvi gir en veldig god begrunnelse, det har blitt en veldig vanskelig situasjon, sier Trond Helleland til NTB.

Han mener at Listhaugs beslutning om å gå av var uselvisk.

– Hun sier også i kommentaren at Frp fortsatt skal være en del av regjeringssamarbeidet, og at hun ikke skal stille seg i veien for det, sier Helleland.

Kommentarer til denne saken