Gå til sidens hovedinnhold

Jorun samler inn penger for å sende flyktningbarn på Randsfjordfestivalen

Artikkelen er over 3 år gammel

På en knapp time torsdag kveld, hadde Jorun Bråthen på Jevnaker allerede samlet inn 6.000 kroner.

– Det er mange av disse barna som ikke har hatt råd til noen ferie og bare vært på Jevnaker i hele sommer. Det har nok blitt litt lange dager for noen. Og så, når det først skjer noe her på Jevnaker, så skal de ikke kunne gå? Det synes jeg er for gæli, sier Jorun Bråthen til Ringerikes Blad.

Ideen om en kronerulling kom litt seint. Så først i 20-tiden torsdag postet hun en oppfordring på forskjellige sider på Facebook.

– Dette blir for dyrt for store flyktningfamilier med lite penger, skriver hun, og ber folk om å sette over penger på hennes konto, slik at hun kan kjøpe aktivitetsbånd til de aktuelle barna. 

Aktivitetsbåndene gir mulighet for å bruke badeparken og å være med på de utallige aktivitetene og lekene som skjer på Haugerstranda denne helgen.

LES OGSÅ: Slik blir været under Randsfjordfestivalen

Mange familier med mange barn

Slike bånd koster 200 kroner per barn per dag, eller 300 kroner for hele helga, poengterer hun. Selv om prisen ikke er så høy, blir det mye penger for barnerike familier med lite ressurser.

– Jevnaker har tatt imot mange store flyktningfamilier de siste to årene. De har en inntekt som er mye lavere enn gjennomsnittet i Norge, sier hun.

Les også

Randsfjordfestivalen: – Vi er skikkelig i rute nå

 

Sterkt engasjement

Bråthen kjenner de fleste av dem. Hun er administrator i «Flyktningvenner i Jevnaker,» en Facebook-side hvor det gis tips, råd og hjelp til flyktninger. Her formidles bruktsalg og donasjoner av ting også. Bråthen er dessuten Jevnaker-kontakt i Refugees Welcome to Ringerike.

– For to år siden, når flyktningene begynte å bære barna sine gjennom Europa, fikk jeg et akutt behov for å hjelpe. Jeg begynte å dra til Hvalsmoen transittmottak og bli kjent med dem som var der, og etter hvert ble jeg kjent med enda flere, forteller Bråthen om sitt frivillige engasjement.

– Hvis folk vil gi, så må de rett og slett stole på at jeg er ærlig, sier hun, som i hastverket ikke har opprettet noen egen konto til festivalformålet.

Men hun kommer til å kjøpe aktivitetsbånd og avtale overlevering til familiene via Facebook-siden, sier hun.

– Spurte kommunen og festivalen

Bråthen er imponert over responsen. På en knapp time hadde hun allerede fått inn rundt 6.000 kroner. Og hun har fått mange fine tilbakemeldinger på engasjementet.

– Veldig flott, sier hun.

Bråthen hadde håpet å kunne hjelpe barna med festivalpass på en annen måte, og sier hun har vært i kontakt med både en kommunerepresentant og en representant for Randsfjordfestivalen. Kanskje det var mulig med en sterk søskenmoderasjon, tenkte hun. Men da det ikke lot seg gjøre med andre avtaler, bestemte hun seg altså for å gjøre en innsats selv.

– Det er klart det er andre fattige familier, spesielt enslige forsørgere, som også kan slite med å ha råd til dette. Men dem har jeg ikke så stor mulighet for å hjelpe, sier hun.

Å hjelpe kommunens nye innbyggere har hun opplevd som veldig givende de siste par årene.

Les også

Nå er store deler av Nord-Europas største badepark på plass i Randsfjorden

 

Randsfjordfestivalen: – Kjempebra

Ole Henrik Pedersen i Randsfjordfestivalen berømmer Jorun Bråthens engasjement.

– Kjempebra at noen starter et slikt initiativ, sier han.

Randsfjordfestivalen har ikke mulighet til å differensiere eller gi større rabatter selv, poengterer han.

– Vi driver frivillighet selv også, og har lagt oss på et ekstremt rimelig prisnivå. Andre steder kunne nok prisen vært det dobbelte. Og vi kan ikke gi rabatter bare til noen, da måtte vi gitt til alle.

Ansvaret for å støtte noen med billettpenger måtte i så fall ligget hos kommunen, mener han.

Pedersen legger dessuten vekt på at man ikke må ha aktivitetsbånd for å være med på Randsfjordfestivalen. Det er gratis å komme inn.

– Vi har masse show og konserter i teltet som er gratis for alle!

Les også

Livredderne fikk teste badeparken på Jevnaker: – Kjempegøy!

Ungdommer fra Hadeland videregående skole fikk prøve badeparken en dag før alle andre. Og de koste seg! Video: Mari Johnsen Viksengen

 

Kommentarer til denne saken