Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot å mate hjortedyr: – Det er faktisk ulovlig

Artikkelen er over 2 år gammel

Et rådyr ble nylig funnet med vommen full av kraftfôr. Fallviltgruppa i Jevnaker advarer nå mot å mate hjortedyr – selv om det blir gjort i beste mening.

– På grunn av stor snømengde så har hjorteviltet en hard vinter de ikke har hatt på lenge. Dette er en del av evolusjonen og gjør at sterke gener blir videreført og svake dyr sjaltes ut. Det kan være fristende å fôre dyrene for å hjelpe de gjennom vinteren og det er det noen som gjør særlig overfor rådyrene som vi har mange av i vårt distrikt, skriver fallviltgruppa i Jevnaker i en pressemelding.

LES OGSÅ: Slik unngår du å kjøre på elg: – Det finnes ikke en eneste elg som blokkerer veien foran deg 100 prosent

Ikke tillatt

Rådyr søker mot fuglebrett og andre steder hvor det legges ut mat. Ifølge fallviltgruppa blir det også lagt ut fôr spesielt for rådyr, og selv om det blir gjort i beste mening, er dette noe de fraråder på det sterkeste:

– Dette er faktisk ulovlig i bakgrunn med bakgrunn i at det er oppdaget tilfeller av skrapesyken (CWD) på reinsdyr i Norge. Staten har innført nedslakting av alle reinsdyr i Nordfjella og er på vakt med tanke på smittespredning til ellers av landet. Derfor har Mattilsynet innført at alt fallvilt skal det tas prøver av for å kontrollere og vi har heldigvis ikke påvist slik sykdom her enda.

Les også

Krevende vinter for vilt: – Det blir en kjempeknekk i rådyrstammen

 

Kan være dødelig

Per Olimb og Bjørn Halvorsen i fallviltgruppa har vært i kontakt med Felleskjøpet Hønefoss, som opplyser at de er tomme for kornavrens; en type fôr som oftest brukes til hjortedyr. Det innebærer at kjøperne finner erstatninger som dyrene ikke tåler, som kraftfôr.

– Å fôre på denne årstiden er en vanskelig øvelse i seg sjøl. Hvis dyrene får tilgang til et næringsrikt for som de ikke er vant til kan de dø bare av det. Bildet over viser et rådyr som ble avlivet i Toso på Jevnaker nylig som hadde vommen fullt av kraftfor. Dette ble for sterk kost og dyret gikk en smertefull død i møte.

Etter hva Olimb og Halvorsen erfarer takler elgen snø og mindre mattilgang bedre.

– Det som har vært tragisk er alle påkjørslene på jernbane og vei, kommenterer de avslutningsvis.

Les også

Glade for at de holdt fartsgrensen da elgen plutselig dukket opp

 

Kommentarer til denne saken